Microsoft scoort lager dan verwacht

Microsoft heeft het over het vierde kwartaal moeten doen met een geringer dan verwachtte omzet- en winstgroei.

De reden ligt in de tegenvallende verkoop van PC's aan zakelijke klanten. "Het had beter gekund," luidde de toelichting van Microsoft.
Ondanks de enigszins teleurstellende afnamecijfers, nam de nettowinst toe met 10 procent naar 2,4 miljard dollar en steeg de jaarlijkse omzet naar een record van bijna 23 miljard dollar. De softwaregigant dankt deze stijging vooral aan de florissante ontwikkelingen in de consumentenmarkt voor PC's. In het laatste kwartaal noteerde Microsoft een omzet van 5,8 miljard dollar, wat nog altijd honderd miljoen dollar hoger is dan over hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor het jaar 2000 verwacht Microsoft een netto-resultat van 9,4 miljard dollar.
Microsoft haalt in toenemende mate zijn winst uit de consumentensoftware- en online-activiteiten. Gedurende het afgelopen kwartaal namen deze activiteiten met mar 50 procent toe. Zo beschikt Microsoft's MSN-portaal en online-service inmiddels over drie miljoen abonnees, een toename met 20 procent. Daar staat tegenover dat Microsoft het moeilijker heeft in de PC-markt voor zakelijke klanten, met name vanwege de schaarste aan componenten voor oem'ers.
Windows 2000 heeft Microsoft tot dusverre nog niet gebracht wat het softwarebedrijf had gehoopt. Weliswaar neemt de desktop-versie van het programma - Professional - inmiddels 27 procent van de Windows-omzet voor zijn rekening, met de implementatie van het programma in bedrijven voor desktops en servers gaat het een stuk trager. Microsoft weigerde hierover concrete cijfers vrij te geven. De verkoop van Windows-producten vertoonde in het vierde kwartaal een kleine stijging van 2,25 naar 2,37 miljard dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-19T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.