Citrix krabbelt overeind uit diep dal

Citrix' tweede-kwartaalcijfers vallen tegen. Na de winstwaarschuwing en vervolgens de afstraffing op de beurs in juni voorspelt het bedrijf betere tijden.

De onderneming rapporteert deze week een winst van 20,8 miljoen dollar op een omzet van 106,1 miljoen dollar over zijn tweede kwartaal. De netto inkomsten daalden van dertig miljoen vorig jaar naar twintig miljoen dit jaar over dezelfde periode. Bij de winstwaarschuwing afgelopen maand gaf het bedrijf aan dat de winst per aandeel tussen de negen en de elf dollarcent uit zou vallen. Uiteindelijk is dit uitgekomen op tien dollarcent per aandeel.
In juni gaf Citrix de uitgestelde verkoop van Windows 2000 de schuld van de slechte cijfers die het dit kwartaal dreigde te halen. Citrix' producten worden meegeleverd met besturingssystemen als Windows 2000, zodat klanten kunnen beschikken over slanke clients voor toegang tot bedrijfsnetwerken op afstand.
Ook inkomsten uit overeenkomsten met grote ondernemingen vielen tegen, doordat het lang duurde voordat de contracten betalingen opleverden. Toen het bedrijf halverwege juni met een winstwaarschuwing naar buiten kwam kelderde het aandeel 63 procent op de beurs. Ceo Mark Templeton wist deze dramatische val van een positieve draai te voorzien: "Dit tweede kwartaal zet ons voor de grootste uitdaging sinds de beursgang in 1995."
Templetons positie is vacant sinds juni, al blijft deze topman wel aan als lid van de raad van bestuur. Oud-ceo Roger Roberts is terug in de top van het bedrijf en heeft dechairman-positie van oprichter Ed Iacobucci overgenomen. Roberts en Templeton nemen de dagelijkse leiding in het bedrijf op zich totdat geschikte kandidaten gevonden zijn.
Het bedrijf zegt een nieuwe weg ingeslagen te zijn met de op samenwerking met partners gerichte verkoopstrategie. Citrix krijgt IBM, Bull, Siemens Nixdorf en Unisys als partners, waarmee het zijn klantenbestand in de VS in ieder geval aanzienlijk ziet groeien. Daarnaast gaat het de producten Metaframe en Winframe combineren met een groeiend bestand aan portaal- en Internet-applicaties als onderdeel van een 'totaaloplossing' voor bedrijven. Ook is het bezig om met var's (value added reseller) als Software House International een licentiemodel op te zetten met kortingen voor grote klanten.
Toch zet het bedrijf nog steeds voor een groot deel in op het slecht verkopende Windows 2000, dat lijdt onder bedrijven die de kat vooralsnog uit de boom kijken. Citrix verwacht dat de verkoop van het besturingssysteem later dit jaar en begin volgend jaar aanzienlijk zal aantrekken. Uit de huidige verkoopcijfers blijkt dat 15 procent van de Windows 2000-klanten ook kiest voor producten van het bedrijf. Adder onder het gras blijft toch dat er bij deze inschatting van uitgegaan wordt dat Windows 2000 een succes zal zijn, iets wat nog moet blijken.
Voordat Citrix van de week met zijn kwartaalcijfers naar buiten kwam, sloot het aandeel één punt lager op 22 1/8. Dit is hoger dan het dieptepunt dat het aandeel in juni bereikte, maar veel lager dan de 122 dollar die het aandeel in maart dit jaar nog waard was.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-20T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.