Explosieve groei Sun door opkomst Internet

'The big frigging web tone system company.' Zo doopt topman Scott McNealy gisteren zijn bedrijf Sun bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Sun is volgens McNealy het meest complete aanspreekpunt voor alle bedrijven actief in de Internet-industrie. Diensten, besturingssystemen, software en servers, Sun heeft alles voor het 'dot-com'-bedrijf in huis.
Die sterke marktpresentie leverde het bedrijf in het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind juni, een winstgroei op van 49 procent tot 1,72 miljard dollar. De omzet in het boekjaar 2000 kwam uit op 15,7 miljard dollar, een stijging van 33 procent.
In het afgelopen vierde kwartaal groeide het bedrijfsresultaat met 67 procent naar 659,5 miljoen dollar en de omzet met 42 procent naar 5 miljard dollar. De cijfers waren beter dan de toch al hooggespannen verwachtingen op de beurs.
De groei is er nog lang niet uit volgens McNealy. Voor dit jaar gaat hij uit van een groei van 25 tot maximaal 30 procent. Deze groei wordt gedragen door nieuwe producten. Sun verwacht de processor Ultrasparc-III volgend jaar op de markt te brengen. De hardware-ontwikkeling is afgerond. Op dit moment ondergaat het systeem een aantal zware test.
Met het product Storedge, dat Sun kortgeleden op de markt bracht, worden opslagsystemen een sleutelproduct van Sun. Volgens McNealy veroorzaakt dit nieuwe product niet alleen een impuls in de omzet, maar kan het ook als een breekijzer dienen om bij klanten binnen te komen. Eenmaal binnen kunnen concurrerende serversystemen die bij de klant in gebruik zijn, het leven zuur worden gemaakt. "We gaan machines van IBM en HP bedienen om ze er daarna eruit te gooien", aldus McNealy.
Ondanks zijn claim dat Sun 'alles' levert, zijn het vooral de servers die de groei van Sun opstuwen. Met het Iforce-systeem heeft het bedrijf de concurrentie van onder meer op Linux gebaseerde systemen geneutraliseerd. Sun heeft naar verluidt het afgelopen jaar 100 duizend servers verkocht. Volgens chief operating officer Ed Zander viel er daarbij in alle servercategorieën een groei van tenminste 60 procent te vieren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Ted Konings
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.