Chartered Semicon weer helemaal terug

De Singaporese halfgeleiderfabrikant Chartered Semicon is de crisis van vorig jaar helemaal te boven. Het bedrijf boekt weer winst.

Over het tweede kwartaal noteerde Chartered Semicon een nettowinst van 53,9 miljoen Amerikaanse dollar. Een jaar eerder werd nog een verlies geboekt van 13,8 miljoen. De omzet steeg ten opzichte van vorig jaar met 66 procent tot 271,4 miljoen dollar. Vorig jaar was sprake van een flinke crisis op de Aziatische halfgeleider-markt. Ook Chartereds Taiwanese concurrenten Tsmc en UMC hadden daar mee te maken.
Chartered is bezig met de bouw van een zesde 'wafelfabriek', waarmee het de productiecapaciteit vanaf volgend jaar kan verdubbelen. De nieuwe fabriek kost ruim 2,1 miljard dollar. Toch ziet het Singaporese bedrijf dit niet echt als een risicovolle investering, want dankzij de enorme groei van de mobiele telecommunicatiemarkt zijn de vooruitzichten uitermate gunstig. Bedrijven als Ericsson en Lucent besteden op dit terrein ook steeds meer werk uit naar goedkopere, meestal Aziatische, landen.
In tegenstelling tot concurrenten Tsmc en UMC, die vooral halfgeleiders produceren voor de PC-markt, heeft Chartered Semicon zich al enige tijd gespecialiseerd in de productie van chips voor telecommunicatie-toepassingen. Op dat gebied is de onderneming uit Singapore inmiddels de absolute marktleider.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-25T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.