Cijfers Silicon Graphics vallen zwaar tegen

De kwartaalcijfers die hardwarefabrikant Silicon Graphics (SGI) noteerde, blijken slechter dan voorspeld. Er is echter ruimte voor enige nuances.

De bedrijfsomzet daalde ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar met 36 procent tot 534 miljoen dollar. Het bedrijf meldt een verlies-uit-onderneming van 59 miljoen dollar, waar het een jaar eerder nog een winst mocht noteren van 35 miljoen. Dientengevolge boekte SGI over het vierde kwartaal een netto verlies van 608 miljoen dollar. Een jaar geleden boekte de onderneming nog een winst van 158 miljoen dollar.
Over het gehele fiscale jaar noteert SGI een omzet van 2,3 miljard dollar (1999: 2,7 miljard). Het netto-verlies bedraagt 830 miljoen dollar, waar vorig jaar nog een bescheiden winst werd genoteerd van 54 miljoen dollar.
Toch laat SGI het hoofd niet hangen. Het kwartaalverlies van 608 miljoen wordt voor een groot deel veroorzaakt door de reservering van 415 miljoen dollar die het bedrijf moest maken voor het betalen van belasting over de verkoop van SGI's aandelen in Risc-chipfabrikant Mips technologies. Verder heeft de onderneming voor 85 miljoen dollar aan belastingverplichtingen voor het omzetten van overzeese winsten in Amerikaanse dollars. Als die fiscale verplichtingen van het verlies worden afgetrokken, blijft er nog ruim honderd miljoen dollar 'over'. Uiteraard is dat nog steeds een fors bedrag, maar Silicon Graphics heeft volgens eigen zeggen de remedie al in handen. Het bedrijf verwacht veel van zijn nieuwe generatie Numa-serverlijn, die deze week aan de wereld is gepresenteerd.
Verder heeft SGI hooggespannen verwachtingen van zijn nieuwe cfo (chief financial officer) Hal Covert. Hij maakte deze week verrassend genoeg de overstap van Linux-softwareleverancier Red Hat naar het verliesdraaiende SGI. Covert was pas vier maanden in dienst bij Red Hat. Daarvoor was hij cfo bij Adobe Systems. Volgens Red Hat bleef Silicon Valley echter trekken en ziet Covert de opdracht om SGI uit de rode cijfers te halen als een enorme uitdaging.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-26T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.