Nokia waarschuwt bij dubbele winstcijfers

Nokia verhoogt zijn nettowinst in het tweede kwartaal tot 951 miljoen euro ofwel 0,20 per aandeel, tegen dezelfde periode vorig jaar een stijging van 64 procent.

De omzet van de Finse mobiele telefoonproducent steeg met 55 procent tot 6,98 miljard euro. Vooral de verkoop van mobiele telefoons steeg met maar liefst 67 procent tot 4,88 miljard euro. De winst uit bedrijfsvoering steeg met 60 procent tot 1,42 miljard euro. Ook hier was de mobiele telefoondivisie de grootste winnaar met 82 procent in de plus op 1,22 miljard, vergeleken met vorig jaar.
Ceo Jorma Ollila zei: "Volgens voorlopige schattingen groeide het aantal mobiele telefoongebruikers wereldwijd tot meer dan 570 miljoen eind juni. Over 2000 zal het aantal mobieltjes zijn toegenomen tot meer dan 400 miljoen stuks. Dit is geheel in lijn met onze verwachting dat er eind 2002 ruim één miljard mobiele telefoongebruikers zullen zijn."
Nokia Networks voor vaste en Internet-telefonie deed ook goede zaken met een 38 procent hogere omzet tot 1,92 miljard en een 27 procent hogere operationele winst van 348 miljoen euro. Volgens een analist van Deutsche Bank was de verdubbelde winst van Nokia geheel volgens zijn verwachtingen.
Voor het derde kwartaal verwacht Ollila dat de winst per aandeel op hetzelfde niveau zal blijven als die van vorig jaar. Over het afgelopen jaar boekte Nokia een netto omzet van 19,8 miljard euro en een nettowinst van 2,57 miljard euro. "Binnenkort starten we met de introductie van diverse geavanceerde mobiele telefoonmodellen, waardoor de winst lager zal zijn dan over dit tweede kwartaal. Voor het vierde kwartaal verwachten we dat de winst per aandeel die van het afgelopen kwartaal zal overtreffen", voorspelt Ollila. Deze kleine winstwaarschuwing had echter grote gevolgen: het aandeel kelderde met bijna 20 procent tot 49 euro op de beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-27T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.