Telecom bezorgt Nasdaq forse tikken

Donderdagavond sloot de Nasdaq 3,7 procent lager op 3842,24 punten. De Dow deed het beter met een plus van 0,7 procent op 10.586,13 punten.

Grote boosdoeners waren de winstwaarschuwingen van telecom-giganten Nokia en Worldcom voor de rest van het jaar. Door de torenhoge investeringen in onder meer Umts-frequenties en dataverkeer keren de beleggers de telecom-sector de rug toe. Vooral Nokia werd hierdoor op de Nasdaq 27 procent goedkoper. Ook Ericsson, Philips, Motorola en Siemens moesten terug. Worldcom heeft sinds januari al 33 procent van zijn waarde moeten prijsgeven. Verder moesten Texas Instruments, RF Micro en Analog Devices een veer laten. Internet-winkel Amazon zocht de kelder op, nadat het bedrijf een verdubbeling van zijn verlies moest bekendmaken.
Gelukkig waren er ook stijgers, vooral in de Dow Jones-index. IBM en Microsoft klommen respectievelijk 0,23 en 2,3 procent. De arbeidskostenindex in de maand mei steeg slechts 1 procent en de consumentenbestedingen van duurzame goederen stegen in dezelfde maand met maar liefst 10 procent. Vrijdagmiddag worden de economische groeicijfers over het tweede kwartaal verwacht in de VS. De verwachtingen zijn hooggespannen, want hieruit zal blijken of de Amerikaanse economie voldoende is afgekoeld en de door Fed-voorzitter Greenspan beloofde zachte landing heeft gemaakt zonder inflatiestijging, dat wel.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-28T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.