Tech laat Nasdaq met 10 procent zakken

Vrijdagavond sloot de Nasdaq-index nog eens 4,7 procent lager op 3663,11 punten, na een week van winstwaarschuwingen.

Over de hele afgelopen week is de Nasdaq 10,5 procent lager gesloten dan een week eerder. De Dow Jones-index daarentegen deed het een stuk beter met een verlies van 2,1 procent over de afgelopen week. Vrijdag sloot de index 0,7 procent lager op 10.511,17 punten. Met de laatste week van kwartaalcijfers in het vooruitzicht is hopelijk een eind aan het bloedbad in de tmt-fondsen (tech/media/telco) gekomen. De economische groeicijfers in de VS over het aflopen kwartaal, 5,5 procent in plaats van de verwachte 3,7 procent, laten echter zien dat de Amerikaanse economie nog steeds tekenen van oververhitting toont, waardoor de inflatie gemakkelijk weer kan oplopen. Dat geeft voedsel aan de vrees dat Fed-voorzitter Greenspan eind augustus de rente wederom zal verhogen, om de economie te laten afkoelen.
Grootste daler afgelopen vrijdag was de Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia, die afgelopen donderdag met een winstwaarschuwing kwam. Naast telco's AT&T en Worldcom moesten ook chipbakkers AMD, LSI Logic, Rambus en Intel terug. Nortel moest zijn overname van het glasvezelbedrijf Corning voor 100 miljoen dollar afblazen en meldde tegelijkertijd dat het voor 7,8 miljard dollar aan aandelen Alteon Websystems koopt. Het fonds moest terrein prijsgeven. Concurrent JDS Uniphase daalde nadat Philips voor 630,5 miljoen dollar een deel van zijn aandelenpakket had verzilverd.
Stijgers op Wall Street waren Microsoft, dat hoger werd gewaardeerd na een analistenbijeenkomst, en KPN-partner Qwest Communications, die koopadviezen mocht ontvangen van diverse bankanalisten. Analisten verwachten dat KPN en Qwest meer zullen investeren in het snel groeiende segment van dataverkeer via Internet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-31T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.