IMF voorspelt groei van 4,75 procent

Het IMF is bijna ongekend optimistisch over de economische groei. Dit jaar zou die uitkomen op 4,75 procent - de hoogste groei van de afgelopen tien jaar.

De gisteren door de economen uit Washington gepresenteerde prognose ligt een half procent hoger dan eerder dit voorjaar. Het Internationaal Monetair Fonds heeft volgens directeur Horst Kohler geen angst meer voor een harde landing van de Amerikaanse economie. Die draait nog altijd op volle toeren, maar gevaar voor echte oververhitting is er niet. Daarnaast trekt in Europa de groei aan.
Kohler toonde begrip voor de vele kritiek waaraan het IMF de laatste jaren heeft blootgestaan. Het Fonds moet zich daarom beperken tot zijn kerntaken: het voorkomen en bestrijden van crises. Ook bij de bestrijding van armoede ziet Kohler een rol weggelegd voor zijn Fonds. Op dit terrein zou een taakverdeling moeten komen met de Wereldbank. "We mogen geen landen laten vallen of volkeren opgeven." Tijdens de jaarvergadering in september in Praag zal hij zijn visie nader uiteenzetten.
De kracht van de Amerikaanse economie blijft opmerkelijk. De arbeidsproductiviteit steeg in het tweede kwartaal met 5,3 procent, zo maakte het ministerie van Arbeid gisteren bekend, de grootste groei sinds zeventien jaar. De arbeidskosten daalden daarentegen met 0,1 procent, waar met een stijging van 4 procent rekening werd gehouden.
Die cijfers vormen koren op de molen voor de aanhangers van de theorie van de 'nieuwe economie' van een sterke economische groei zonder inflatie. Beleggers zien de Amerikaanse economie voorlopig doorstomen. "Niet te warm en niet te koud. Precies de temperatuur waar Goudlokje - net als Alan Greenspan - van houdt als ze haar pap eet", zei een analist.
Opperbankier Greenspan is echter nog maar ten dele overtuigd van het bestaan van een nieuwe economie. De groei in de VS wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat de Amerikanen door een enorm vertrouwen in de toekomst nauwelijks meer sparen maar al hun geld ongeremd uitgeven. Uiteindelijk moet dat leiden tot inflatie, zo verwacht Greenspan. Bovendien is de groei kwetsbaar. Als een bepaalde gebeurtenis, zoals een crash op de beurs, tot een omslag in het consumentenvertrouwen leidt, kan dat enorme gevolgen hebben. De burgers zullen geen geld meer lenen, maar hebben ook geen financiële reserves meer om de consumptie (-groei) op peil te houden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-09T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.