Nasdaq breekt weer door de 4000-grens

Woensdagavond is de Nasdaq na het ongewijzigde rentebesluit van de Fed voor de tweede keer dit jaar door de magische 4000-puntengrens gebroken.

De tech-zware index steeg 1,3 procent tot 4011,01 punten. De Dow kwam nauwelijks van zijn plaats en sloot 0,1 procent hoger op 11.144,65 punten. De chipfondsen bleken populair. Debook-to-billratio vertoonde een groeiende vraag naar halfgeleiderapparatuur. De Philadelphia Semiconductor index steeg 1,3 procent. Chipbakker Intel klom 3,4 procent. Het bedrijf presenteert momenteel zijn nieuwe 'mobiele' Pentium 4-chip en stuurt zijn eerste Pentium 3 Xeon processor naar de markt. KLA Tencor, Lattice Semiconductor, PMC Sierra, Lam Research, Altera, Credence en Applied Materials stegen mee.
Zakenbank Bear Stearns kwam met opwaarderingen voor Internetfondsen Ariba, Global Sources, Clarus, Commerce One, Free Markets, die navenant stegen. Scient zakte 15 procent na een afwaardering. AOL steeg iets.
In de hardware klommen Dell Computer en Hewlett-Packard, de laatste met 2,4 procent. IBM won 1,2 procent. In de software moest Microsoft 0,7 procent terug, evenals Oracle. J.D. Edwards moest iets terug. VA Linux steeg, nadat het zijn netto kwartaalverlies wist te beperken tot 4 miljoen dollar, iets boven de analisten-verwachtingen. De malaise in de telecom zit er goed in en telco AT&T zakte 1,4 procent.
Ondanks de positieve stemming op Wall Street verwachten de meeste analisten pas na de viering van Labour Day op 4 september een eventuele najaarsrally.
In zijn commentaar liet Fed-voorzitter Greenspan doorschemeren waarschijnlijk toch nog een renteverhoging voor het einde van dit jaar door te voeren. Door de sterk stijgende olieprijzen en de grote vraag zijn de olievoorraden in de VS tot een minimum geslonken, ook voor huisverwarming. Dit zou de inflatie weer kunnen aanwakkeren, waardoor de rente moet stijgen.
Door het ongewijzigde rentebesluit zakte de dollar versus de euro tot eenall time low van 0,89 cent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-24T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.