Tech geeft Nasdaq wind in de zeilen

Gisteravond sloot de Nasdaq 1,1 procent hoger op 4053,28 punten. De Dow steeg 0,3 procent tot 11.182,74 punten.

In de ict-sector stegen Internet-, netwerk- en halfgeleiderfondsen. In de hardware klom Hewlett-Packard 3 procent en IBM 1,3 procent. De Philadelphia Semiconductor index steeg 0,6 procent. Chipbedrijven als Atmel, Micron Technology en Teradyne plusten. Intel moest echter 0,5 procent terug. Analisten constateren dat de Internetfondsen hun groeidoelstellingen terugschroeven.
De online adverteerders hebben nog last van de dot.com shakeout. Toch wordt het sentiment beter. Na opwaarderingen stegen AOL, Yahoo en Amazon iets. Homestore maakte een sprong van 13,7 procent, advertentiebureau Doubleclick klom 7,3 procent en veilinghuis Ebay werd 6,2 procent duurder. De grootste winst was weggelegd voor VA Linux Systems, dat 18,5 procent steeg. Red Hat en Corel profiteerden mee. Microsoft steeg 0,5 procent.
Institutionele beleggers Fidelity Investements, Janus Capital en Putnam Investments deden respectievelijk 36, 47 en 14 procent van hun aandelenpakketten Microsoft van de hand. Zij hebben twijfels over Windows 2000 en juridische problemen in de VS en Frankrijk.
De grootste daler was Next Level Communications, dat een duikvlucht van 54,4 procent maakte. Het bedrijf is te veel afhankelijk van KPN-partner Qwest Communications, die de samenwerking heeft opgezegd om DSL breedbandapparatuur af te nemen. JD Edwards liet ook iets liggen, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. In de glasvezelindustrie was de stemming verdeeld. Sycamore Networks zakte iets ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt momenteel de voorgenomen overname van JDS Uniphase op SDL voor 44 miljard dollar. Beide fondsen stegen iets.
Macro-economische cijfers geven duidelijk aan dat de economie is afgekoeld. De wekelijkse werkloosheidsaanvragen over de maand juli zijn gestegen met 4000 tot 314.000 stuks. De bestellingen voor duurzame goederen over dezelfde maand blijken 12,4 procent te zijn gedaald, terwijl 8,3 procent werd verwacht. Volgende week komt het ministerie van handel met herziene groeipercentages van het Bruto Binnenlands Product van 5,2 tot 5,3 procent over het tweede kwartaal, terwijl 5,4 procent was verwacht.
 

Frits Njio

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.