Wall Street stijgt na gunstig banenverlies

Vrijdagavond sloot de Nasdaq 0,6 procent hoger op 4234,27 punten. De Dow steeg met 0,2 procent en eindigde daardoor op 11.238,78 punten.

Directe aanleiding voor de stijging was het werkgelegenheidsrapport. In de maand augustus werden 15.000 banen geschrapt; substantieel minder dan de verwachte 23.000. In juli werden 51.000 banen geschrapt. Het werkloosheidspercentage komt hiermee op 4,1 procent, terwijl 4 procent werd verwacht, zoals in de maand juli. Dit is een teken aan de wand dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is. Dit is weer gunstig voor de aandelen, omdat de vrees onder beleggers voor rentetariefsverhoging door de Fed tot een minimum wordt teruggebracht. Alle seinen voor een najaarsrally lijken dus op groen te staan. Verder zakte de Napm-index van inkoopmanagers terug tot 49,5 procent, terwijl 51,8 procent werd verwacht.
De tech en telecom stonden dan ook ruim op winst. Hewlett-Packard steeg 3,7 procent, IBM 1,2 procent en Microsoft 0,5 procent. Ook Oracle en Sun Microsystems stegen. AT&T klom 0,6 procent, evenals Worldcom, dat waarschijnlijk Intermedia gaat overnemen voor 39 dollar per aandeel. Hiermee overtroeft het een eerder gedaan bod van 22 dollar per aandeel door Global Crossing. Intermedia heeft een meerderheidsaandeel in webdienstverlener Digex. Global Crossing steeg, nadat het zijn winstverwachting voor het derde kwartaal naar boven bijstelde. Lucent Technologies en Nortel Networks stegen mee. SBC Communications steeg 2,8 procent.
Chipbakker Intel moest echter 1,2 procent terug na problemen met de nieuwe Pentium-chip. Internet-portal Yahoo moest 6,2 procent terug, nadat het bekendmaakte een extra voorziening van 25 miljoen dollar te nemen. Hierdoor zal 's werelds meest bezochte site met 66 miljoen bezoekers een winstverlaging over het derde kwartaal laten zien. De tweede bezochte site ter wereld van AOL moest terug nadat de FTC met aanvullende vragen kwam over de fusie met uitgever Time-Warner. Internet-consultant Viant liet maar liefst 41 procent liggen, nadat het een winstwaarschuwing had afgegeven. Scient zakte 18,7 procent na afwaarderingen doordat het annonceerde voor 25 miljoen dollar eigen aandelen wil terugkopen.
Vandaag zijn vanwege Labour Day de beurzen aan Wall Street gesloten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-04T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.