Invensys snijdt fors in softwarepoot

Koud heeft het Britse Invensys het noodlijdende Baan ingelijfd of het geeft gisteren onverwachts een winstwaarschuwing af.

Voornaamste oorzaak zijn problemen bij de softwaredivisie. Invensys verwacht dat de winst over het eerste halve boekjaar, dat op 1 oktober eindigt, iets lager uitvalt dan de 516 miljoen pond (1,9 miljard gulden) vorig jaar. De beurs reageerde paniekerig: met een koersval van bijna 40 procent stond Invensys na een paar uur op het laagste niveau sinds september 1998.
Invensys grijpt hard in: er worden 1500 banen geschrapt na een ontslagronde eerder dit jaar die ook al 1500 werknemers hun baan kostte. Baan blijft waarschijnlijk buiten schot omdat daar in mei al ingrepen zijn aangekondigd toen Invensys zijn overnamebod op Baan lanceerde. De nieuwe ontslagen zullen vooral vallen bij de vestigingen in de VS en Mexico, maar ook in het thuisland verdwijnen 200 banen. De reorganisatie moet de kosten terugbrengen.
Baan zal straks onder Software Systems vallen, dat gisteren een 'belangrijke' winstdaling van rond de 20 procent zei te verwachten. Volgens Software Systems is de lagere winst te wijten aan voortdurende zwakte op zijn belangrijkste markten, gecombineerd met prijsdruk, hogere ontwikkelingskosten en stijgende prijzen van halfgeleiders. Dat het verlieslijdende Baan erbij komt, maakt het er volgens Invensys niet beter op.
Ook de divisie Automation Systems presteert beneden verwachting. Daarentegen blijft de verkoop van telecom-, IT- en elektronica-apparatuur sterk, aldus Invensys.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.