Overname Bulgaarse telco door KPN verhinderd

De overname van het Bulgaarse staatstelecombedrijf BTC door het Nederlands-Griekse consortium KPN/OTE gaat niet door vanwege vriendjespolitiek.

KPN ziet een licentie voor het nieuwe digitale mobiele netwerk in Bulgarije aan zijn neus voorbij gaan. Volgens het Bulgaarse financiële weekbladKapital,een van de weinige betrouwbare kranten in Bulgarije, zou het consortium een te grote concurrent worden van Mobiltel, monopolist op het gebied van digitale mobiele telefonie. KPN/OTE zou naast de 'vaste' telefoonlijnen ook Mobikom in handen krijgen. Dit bedrijf is op dit moment de enige aanbieder van GSM-telefonie.
Door een opknapbeurt zou het sterk verouderde Mobikom kunnen concurreren met Mobiltel, waarmee het monopolie op het gebied van digitale mobiele telefonie in Bulgarije niet meer zou bestaan. Een tweede digitale-telefoniebedrijf vermindert het inkomen van een aantal parlementsleden drastisch, zo suggereert de krant. Mobiltels topman Michael Tsjorni zou intensieve banden met de internationale georganiseerde misdaad hebben.
Inmiddels heeft de Bulgaarse regering laten weten vóór 10 september een verkoopronde te willen uitschrijven voor de licentie van een tweede GSM-lijn, waarschijnlijk los van de verkoop van BTC. Natuurlijk zal ook die gekocht worden door een firma met vriendjes in de Bulgaarse politiek, zo speculeert de krant.
Niet onbelangrijk voor het stuklopen van de onderhandelingen is volgens de Bulgaarse pers tevens het slechte imago dat KPN's partner OTE in Roemenië, Armenië en Moldavië heeft. Het Griekse staatsbedrijf zou daar het Griekse Intrakom oneigenlijk bevoordeeld hebben door alleen van dit bedrijf telefoniebenodigdheden te kopen. Vooral in Armenië zouden daardoor de telefoonkosten onnodig hoog zijn opgelopen.
Spijt van het afslaan van het Hollands-Griekse bod heeft de Bulgaarse regering niet. De nieuwe biedrondes voor BTC moeten zo snel mogelijk beginnen, vindt ze. Potentiële kopers zijn Deutsche Telekom, France Telekom, Telecom Italia en het Griekse OTE.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.