Hewlett-Packard wil adviestak PwC inlijven

HP staat op het punt de consultancy-tak van Pricewaterhouse Coopers over te nemen voor een bedrag tussen de 17 en 18 miljard gulden.

De computerfabrikant, na Compaq de grootste ter wereld, bevestigde gisteren dat het in onderhandeling is met PwC over de inlijving van het adviesbureau. Volgens insiders bevinden de gesprekken zich in een vergevorderd stadium.
Het is niet verbazingwekkend dat HP deze overname najaagt. De onderneming beschikt zelf al over een dienst die zich bezig houdt met het geven van adviezen, beheer van IT-faciliteiten en systeemintegratie. Een deal met PwC zou de mogelijkheden hiervan sterk vergroten. Voor de HP is dat gunstig omdat klanten steeds meer en meer vragen om leveranciers die complete oplossingen aanbieden in plaats van alleen hardware.
Ook Pricewaterhouse heeft baat bij inlijving van zijn consultancy-unit. Voor het bedrijf zou het een mogelijkheid zijn om onder de druk van het Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commision) uit te komen. De beurswaakhond wil namelijk dat consultancy-bedrijven zich opsplitsen in een boekhoud- en een adviesfirma. SEC is van mening dat het niet wenselijk is dat een accountancykantoor als Pricewaterhouse de boeken van een onderneming controleert en tegelijkertijd als ICT-adviseur bij dat bedrijf is betrokken.
Het is niet de eerste keer dat IT-bedrijven interesse tonen voor de adviestak van consultancybedrijven. Zo verkocht Ernst & Young eerder dit jaar zijn consultancy-tak voor een bedrag van 12,4 miljard dollar aan het Franse Cap Gemeni en investeerde netwerkleverancier Cisco Systems een jaar eerder 1,8 miljard dollar in KPMG Consulting.
De eventuele overname zal tot gevolg hebben dat Hewlett-Packard qua inkomen in de top vijf van IT-diensten terecht komt.
Toch lijken beleggers twijfels te hebben over de plannen van de fabrikant. Het aandeel HP daalde gisteren met 6,6 procent nadat het bedrijf het nieuws over de onderhandelingen naar buiten had gebracht.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-12T00:00:00.000Z René van Vemde


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.