Fusie Engelse en Duitse beurs iX afgeketst

De fusie tussen de London Stock Exchange (LSE) en de Deutsche Börse in Frankfurt gaat niet door. Het Londense beursbestuur heeft met dat besluit gisteren eieren voor zijn geld gekozen, nadat duidelijk werd dat de fusie op veel verzet van de Britse aandeelhouders stuitte.

Een extra complicatie was het overnamebod door OM Gruppen, de eigenaar van de beurs in Stockholm. De Londense beurs zegt zich nu te concentreren op de verdediging daartegen. Volgens het bestuur was het niet mogelijk dit te combineren met het werk aan een fusie met Frankfurt en de beoogde samenwerking met de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.
Het fusie-initiatief iX, een tegenhanger van Euronext, lag al kort na de lancering van de plannen onder vuur. Londen zou zich na de fusie concentreren op de handel in de aandelen van bedrijven uit de 'oude economie', terwijl Frankfurt de 'nieuwe economie' voor zijn rekening zou nemen. Dat was tegen het zere been van veel Britse aandeelhouders, omdat die vooral groei verwachten in de aandelen in bedrijven uit de 'nieuwe economie'. Londen zou op termijn de onderliggende partner in iX worden, redeneerden ze.
De aandeelhouders hadden vandaag het groene licht moeten geven voor de fusie op afzonderlijke bijeenkomsten, maar vorige week besloot de Londense beurs al om de beslissende vergadering voor onbepaalde tijd uit te stellen. Het gevaar was groot dat minder dan de vereiste driekwart van de aandeelhouders voor de fusie zou stemmen. Bovendien kwam het bod van OM Gruppen van omgerekend bijna 3 miljard gulden er nog overheen. Volgens het beursreglement is het bestuur verplicht dat bod serieus te bestuderen, al liet het bestuur al direct weten niets in de Zweden te zien.
De LSE en Deutsche Börse maakten hun fusieplannen in mei bekend als tegenzet voor het eerder beklonken samengaan van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel tot Euronext. Die fusie komt deze maand officieel rond en in de loop van de zomer van 2001 gaat Euronext echt draaien. Euronext blijft volgens een woordvoerder van de Amsterdamse beurs open staan voor partners. Bestuursvoorzitter Seifert van Deutsche Börse zei gisteren in een eerste reactie dat zijn beurs nu gaat kijken naar alternatieven voor het iX-plan.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-13T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.