Koers UPC omhoog na nieuwe kapitaalinjectie

Kabel- en telecombedrijf UPC heeft met een onderhandse plaatsing van 1,43 miljard euro (3,15 miljard gulden) aan preferente aandelen beleggers opgelucht.

Na nieuwe tikken vorige week klom het aandeel een dikke 5 procent nadat het nieuws werd bekendgemaakt. Met de kapitaalinjectie verstevigt de balansstructuur van UPC, dat zwaar gefinancierd is met vreemd vermogen.
In de markt bestond de vrees dat UPC voor 3,5 miljard euro (7,7 miljard gulden) aan nieuwe aandelen zou moeten uitgeven om de expansie verder vorm te geven. Ook waren er geruchten dat investeringsbank Goldman Sachs de financiële ondersteuning zou intrekken.
De aandelen gaan naar een groep investeerders die bestaat uit UPC-moedermaatschappij Unitedglobalcom, Motorola, Liberty Media Corporation en fondsen die beheerd worden door Capital Reseach and Management company en enkele klanten van Alliance Capital. Unitedglobalcom, dat 51 procent van UPC bezit, heeft voor 250 miljoen dollar aandelen gekocht. Motorola investeert eenzelfde bedrag, Liberty Media 200 miljoen dollar, Capital Reseach and Management Company 240 miljoen en enkele klanten van Alliance Capital ongeveer 200 miljoen dollar.
Volgens de financiële man van UPC, Charles Bracken, versterkt de ondersteuning van deze groep investeerder die 'de business begrijpt', het vertrouwen in UPC.
UPC heeft het geld hard nodig. Nog geen half jaar geleden verkondigde topman Marc Schneider nog dat de steeds grotere verliezen van UPC juist een goed teken waren omdat ze de groei van UPC door overnames van andere kabelbedrijven illustreerden, maar de beleggers verloren toch hun vertrouwen. Het aandeel halveerde in de onder meer door de rampzalige beursgang van World Online in gang gezette neerwaartse spiraal in korte tijd, waardoor de al overeengekomen overname van SBS moest worden afgeblazen.
Inmiddels staat het aandeel met ongeveer 25 euro op minder dan eenderde van de hoge koers eerder dit jaar. Die lage koers fnuikt het agressieve overnamebeleid dat UPC wil voeren om de nummer één op kabelgebied in Europa te worden. Om nog iets aan overnames te kunnen doen, zijn koersherstel en het aantrekken van nieuw vermogen onontbeerlijk.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-13T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.