Cruickshank blijft aan als voorzitter LSE

Don Cruickshank is gisteren herkozen tot voorzitter van de Londense beurs. De topman was voorstander van de afgeblazen fusie met de Duitse beurs.

Hoewel de afgeketste fusie tussen de London Stock Exchange en de Deutsche Börse enorm gezichtsverlies betekent voor Cruickshank, kan het besluit om het samengaan af te blazen ook juist zijn positie hebben gered, menen experts. Als het Londense beursbestuur niet zelf de stap had gezet, zouden gisteren wellicht de aandeelhouders hebben besloten om niet met de Duitsers samen één beurs te gaan vormen.
Al kort na de aankondiging van de fusie in mei groeide het verzet omdat naar de mening van een aantal LSE-aandeelhouders de overeenkomst wel erg onvoordelig was voor Londen. Het werd steeds twijfelachtiger of Cruickshank er wel in zou slagen om op de beslissende vergadering, die gisteren had moeten plaatsvinden, de benodigde 75 procent van de stemmen zou krijgen. Toen bovendien OM Gruppen, eigenaar van de beurs in Stockholm, een paar weken geleden een bod van bijna 3 miljard gulden uitbracht op de Londense beurs, was dat voor Cruickshank reden om de fusie met de Duitsers af te blazen.
Sindsdien gonst het van de geruchten over wat er nu moet en kan gebeuren. De Zwitserse bankgigant UBS, een van de grootste aandeelhouders van LSE, vindt dat de Londense beurs nu een samenwerking met Euronext moet overwegen. Uit een intern document blijkt volgens The Wall Street Journal een sterke voorkeur voor een fusie met de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. Euronext heeft direct na het stuklopen van iX laten weten dat zowel de Britten als de Duitsers welkom zijn. Analisten menen al langer dat er uiteindelijk één gezamenlijke Europese beurs zal komen.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-15T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.