Nasdaq daalt door negatieve kwartaalcijfers

Bezorgdheid over tegenvallende winsten bij de belangrijkste technologiefondsen zorgt voor een negatieve koersontwikkeling op de Nasdaq.

De Nasdaq Composite Index sloot vrijdag 2 procent lager op 3835,24 punten. Over de gehele week moest de technologiebeurs 3,6 procent inleveren. "Er bestaat brede bezorgdheid over de resultaten in het derde kwartaal", aldus James Meyer, 'director research' van Janney Montgomery Scott. Hij verwijst daarbij onder andere naar de resultaten van Oracle, dat met 6,63 dollar terugviel naar 78,31 dollar. De resultaten van Oracle worden algemeen gezien als een indicatie voor de prestaties van de gehele technologiesector over het derde kwartaal. Weliswaar boekte Oracle over de afgelopen drie maanden een winst van 500,7 miljoen dollar, ruim de helft meer dan over dezelfde periode vorig jaar, maar de softwareproducent toont zich aanzienlijk minder optimistisch over de toekomst. Het bedrijf voorspelt dat de verkoop van zijn applicatiesoftware, waaronder die van zijn erp- en databasepakketten, tot mei volgend jaar met 20 procent per kwartaal zal stijgen. Eerder verwachtte Oracle nog een stijging van 32 procent.
Door de berichten over een afzwakkende economische groei, in combinatie met de stijgende olieprijzen en de steeds goedkoper wordende Euro, zijn de Amerikaanse beleggers extra op hun hoede wat betreft de winstontwikkeling bij de toonaangevende fondsen. Over de gehele linie moesten de techfondsen terrein prijsgeven. IBM bijvoorbeeld o noteerde een koersverlies van ruim 2 dollar naar 124,81 dollar. Microsoft leverde 1,5 dollar in en chipproducent Intel verloor 2,1 dollar.
Ook de Internet-fondsen ontkwamen niet aan de argwaan van de beleggers. Red Hat bijvoorbeeld noteerde 16 procent ofwel 4,06 dollar lager op 21,19 dollar, ondanks berichten dat het bedrijf voor de komende periode lager dan verwachte verliezen voorspelt. Positief nieuws was er eigenlijk alleen voor softwareproducent Adobe Systems, die volop profiteert van de groei van Internet-content. Het aandeel klom met 7,25 dollar naar 132,63 dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-18T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.