Corel krijgt enige financiële ruimte

Het geplaagde Canadese softwarebedrijf Corel heeft naar eigen zeggen even financiële lucht gekregen.

Via een constructie waarbij Corel naar behoefte de komende twee jaar bijna 15 miljoen aandelen kan verkopen aan een niet met name genoemde financier, heeft het desgewenst de beschikking over 56 miljoen dollar (145 miljoen gulden).
Ongebruikelijk, maar niet uniek, zo reageerde financieel analist Duncan Stewart van Tera Capital, dat tot niet zo lang geleden een aandeel in Corel had. Gewone bedrijven hebben dit soort constructies volgens hem niet nodig. "Maar Corel is natuurlijk wat minder gezond dan het gemiddelde softwarebedrijf, dus moeten ze de zaken ook op een wat andere manier aanpakken. Er is echter niets illegaals of verdachts aan de deal."
Volgens Corel mag de nieuwe aandeelhouder de aandelen kopen voor 95 procent van de gemiddelde prijs in een bepaalde periode voorafgaand aan de aankoop. Daarbij geldt wel een door Corel vastgestelde minimumprijs.
Volgens financieel directeur John Blaine zijn er meer wat ongebruikelijke overeenkomsten te verwachten, al zijn er volgens hem op dit moment geen gesprekken met andere financiers gaande. Hij benadrukte dat deze overeenkomst vooral tot doel heeft om Corel op de middellange termijn te verzekeren van financiële armslag. De beurs reageerde nauwelijks op het nieuws: het aandeel zakte ietsje op de beurs van Toronto, maar op de Nasdaq veranderde er helemaal niets.
Het blijft overigens somberheid troef voor de maker van onder meer Word Perfect, Corel Draw en Corel Linux. Sommige analisten verwachten dat bij de presentatie van de nieuwe kwartaalcijfers volgende week zal blijken dat het bedrijf minder dan 17 miljoen dollar (45 miljoen gulden) in kas heeft. Corel komt de laatste tijd slechts negatief in het nieuws. Na oplopende verliezen en voortgaande koersdalingen moest het bedrijf een paar maanden geleden bekendmaken dat de fusie met Linux-softwaremaker Borland niet doorging. Een paar weken geleden kwam tamelijk onverwacht het aftreden van topman Michael Copeland.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-20T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.