'Euronext biedt 4 miljard voor LSE'

Euronext, de fusiebeurs van Amsterdam, Parijs en Brussel staat op het punt om een bod te doen op de London Stock Exchange, de Londense beurs.

Het Franse financiële dagblad l'Agefi meldt dat het gaat om een vriendelijk bod van iets meer dan 1,2 miljard pond (4,04 miljard gulden). Volgens de Franse krant hebben enkele belangrijke aandeelhouders van de LSE het bod al goedgekeurd. Helaas vermeldt de krant geen bronnen.
De LSE blies vorige week de fusie met de Deutsche Börse in Frankfurt af. Officieel om zich beter te kunnen verdedigen tegen het vijandige bod door de OM Groep, de eigenaar van de beurs van Stockholm, maar het was al langer duidelijk dat het zeer twijfelachtig was of het beursbestuur van de aandeelhouders het groene licht zou krijgen voor de fusie met de Duitsers tot de iX.
Onderdeel van deze overeenkomst was dat de Londense beurs zich zou concentreren op de aandelen van bedrijven uit de 'oude economie', terwijl Frankfurt de handel in technologie-aandelen zou krijgen. De LSE-aandeelhouders vreesden daardoor dat het meest winstgevende deel van de beurshandel naar Duitsland zou vertrekken.
Na het stuklopen van de fusie circuleerde al direct het gerucht dat het nog niet eens officieel bestaande Euronext een bod zou willen uitbrengen op de Londense beurs. De Euronext-partners hebben zich tot nu toe beperkt tot de herhaalde mededeling dat Euronext een open project is waarbij andere beurzen zich kunnen aansluiten.
Gisteren kwam de vorming van Euronext een stap dichterbij. Zoals verwacht gaven de aandeelhouders van de Amsterdamse beurs, de AEX, gisteravond zonder problemen als laatsten het groene licht voor de fusie. Vandaag wordt Euronext al feestelijk ten doop gehouden in Amsterdam.
Komende zomer moet de beursorganisatie draaien. Euronext wordt dan met een omzet van 100 miljard euro (220 miljard gulden) per maand veruit de grootste van Europa.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.