Lycos koopt Zweedse Internetprovider

Internetportal Lycos Europe neemt de Zweedse Internet-aanbieder Spray Network over voor 674 miljoen euro (bijna 1,5 miljard gulden) in aandelen.

Door de overname krijgen de aandeelhouders van Spray Network een belang van 29,26 procent in Lycos Europe. Twee aandeelhouders, de investeringsmaatschappijen Spray Ventures en Investor, hebben beloofd 100 miljoen euro (220 miljoen) in de nieuwe onderneming te steken in ruil voor 10 miljoen aandelen.
Lycos Europe is een gezamenlijke onderneming van het Duitse Bertelsmann en het Amerikaanse moederbedrijf Lycos. Volgens Lycos Europe is de aankoop van Spray de eerste stap naar een versterking van zijn positie op de nog gefragmenteerde Europese portal-markt.
Volgens woorvoerder Ingo Rapold loert Lycos op verdere overnames. Alleen door snel te groeien en een dominante positie te krijgen, kunnen de rode cijfers uiteindelijk zwart worden. Momenteel heeft Lycos Europe naar eigen zeggen ongeveer 15 miljoen vaste bezoekers. Spray voegt er naar schatting zes miljoen aan toe.
Lycos Europe ging eerder dit jaar naar de beurs, maar heeft sindsdien flink aan waarde verloren. De laatste grote klap kwam begin deze maand. Toen het bedrijf op 5 september een verlies over het fiscale jaar 1999/2000 bekendmaakte van bijna 100 miljoen euro (220 miljoen gulden) tegen een verlies van 8,7 miljoen euro (19 miljoen gulden) over het voorgaande jaar, duikelde het aandeel 20 procent.
Met Spray gaat het geen haar beter. Dat heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van 80.3 miljoen euro (176 miljoen gulden). Desondanks waardeerden de aandeelhouders de aankoop: het aandeel Lycos Europe steeg gisteren bijna 7 procent tot 8,55 euro.
Analisten geloven nog steeds in de toekomst van de portals. Ze denken dat die in elk geval een langer winstgevend bestaan is beschoren dan de isp's. De concurrentie daar is zo fel, dat ook het aanbieden van Internet vooralsnog een zaak van bijleggen is.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.