Koersverloop Nasdaq blijft wisselvallig

De Nasdaq blijft kampen met een grillig koersverloop. Na de eerdere winst moest de beurs dit keer 1,8 procent prijsgeven om te eindigen op 3828,88 punten.

Opnieuw vormden de zorgen over de winstgevendheid van de technologiefondsen de belangrijkste oorzaak van de negatieve stemming.
Vooral Intel stelde teleur, nadat het bekend maakte dat het minder winst verwacht te maken over het derde kwartaal. De chipgigant wijt de teleurstellende vooruitzichten aan een terugvallende vraag naar halfgeleiders in Europa en extra marketinginspanningen. Het aandeel Intel verloor 1,58 dollar en belandde op 61,48 dollar.
Volgens analisten zal de onrust over de resultaten van de technologiefondsen pas wegebben als de omzet- en winstrapportages over het derde kwartaal voorbij zijn. De zorgen over de hoge olieprijs en de lage euro zullen echter gedurende een langere periode negatief inwerken op de koersontwikkeling.
Slecht nieuws was er voor het Vlaamse spraaktechnologie-bedrijf Lernout & Hauspie (H&P). Het aandeel maakte een duikeling met 29 procent naar 15,13 dollar, nadat bekend was geworden dat de Securities & Exchange Commissie (SEC) een onderzoek gaat beginnen naar de boekhouding van het bedrijf. Een maand geleden melddeThe Wall Street Journal al dat de onderneming zou hebben geknoeid met de verkoopcijfers in Zuid-Korea. Volgens L&H is er geen sprake van misstappen.
Positief nieuws was er voor Internetinvesteerder CMGI dat over het laatste kwartaal betere resultaten bekend maakte dan aanvankelijk werd verwacht. CMGI noteerde en verlies van 2,17 dollar per aandeel, terwijl analisten uitgingen van een verlies van 2,45 dollar per aandeel. Bovendien kon CMGI een toename van de omzet melden naar 337,2 miljoen dollar, 62 procent meer dan het kwartaal ervoor.
Ook voor America Online was er reden tot vreugde. Zoals bekend kampt AOL in Europa met tegenstand van de Europese Commissie over de voorgenomen fusie met Time Warner. Maar in de VS heeft de Federal Communications Commission (FCC) een voorlopig fiat gegeven aan de geplande samenwerking. Voorwaarde is wel dat de huwelijkspartners hun concurrenten geen strobreed in de weg leggen als deze gebruik willen maken van de hogesnelheids Internetinfrastructuur van AOL/Time Warner.

Marten Dijkstra

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.