Nasdaq blijft kampen met winstwaarschuwingen

De zorg over de winstgevendheid van bedrijven speelt nog steeds op. Na een korte opleving moest de Nasdaq Composite Index opnieuw terrein prijsgeven.

Vooral het online veilingbedrijf Priceline kreeg het zwaar te verduren, nadat het bekend had gemaakt dat de omzet over het derde kwartaal sterk zal achterblijven bij de eerdere verwachtingen van analisten. De Internetonderneming kampt onder andere met tegenvallende verkopen van vliegtuigtickets. Het nieuws zorgde voor een sterke terugval van het aandeel Priceline met 42 procent naar 10,75 dollar. In maart vorig jaar ging Priceline nog voor 16 dollar per aandeel naar de Nasdaq, waarna het aandeel op de eerste beursdag meteen een explosieve stijging liet zien naar 69 dollar. Eind april scoorde Priceline zelfs een 'all time high' van 165 dollar. Inmiddels hebben gerenommeerde analisten bij onder andere Goldman Sachs en Merill Lynch hunratings voor het aandeel Priceline naar beneden bijgesteld.
Priceline was niet het enige Internetfonds dat het zwaar te verduren kreeg. Ook Amazon.com, eBay, Yahoo! En America Online (AOL) moesten terrein prijsgeven. Zelfs de officiële bevestiging dat de langverwachte deal tussen AOL en het Japanse Docomo rond is, kon de beleggers niet bekoren. Over de gehele linie moest de Internetindex op de Nasdaq 3,8 procent inleveren.
Buiten de Internetsector was er weinig reden tot juichen. Zo moest Microsoft 2,06 dollar inleveren op 60,63 dollar en Dell Computers ging terug met 1,19 dollar naar 32,44 dollar. Ook de halfgeleiderfondsen koersten lager, met uitzondering van Intel, de 'aanstichter' van de huidige onzekerheid over de bedrijfswinsten. Na een week lang procenten te hebben ingeleverd, koerste het aandeel Intel nu weer 56 dollarcent hoger op 43,88 dollar. Ook 3Com mocht een koerswinst noteren - een plus van 22 procent naar 17 dollar - nadat het bedrijf beter dan verwachte kwartaalresultaten had laten zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-28T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.