Lernaut & Hauspie vreest vijandige overname

De toekomst voor het Vlaams/Amerikaanse spraaktechnologie-bedrijf Lernout & Hauspie (L&H) ziet er somber uit.

Het bedrijf zag zijn koers na tegenvallende verwachtingen over de winstgevendheid sterk stalen en vreest ten prooi te vallen aan een vijandelijke overname. Door de winstwaarschuwing die L&H heeft afgegeven, daalde het aan de Nasdaq genoteerde aandeel met 17,8 procent naar 11,50 dollar. In maart koerste de verkoper van software voor spraakherkenning nog op 70 dollar. De waarde van het bedrijf wordt inmiddels geschat op 1,6 miljard dollar, waarmee L&H volgens analisten steeds beter in de markt komt te liggen voor een vijandelijke overname. De eventuele overnamekandidaat zou daarmee in het bezit komen van een concern dat een technologie in huis heeft die volgens kenners elk moment kan doorbreken.
Eerder werd al bekend dat L&H wordt onderworpen aan een onderzoek van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond. VolgensThe Wall Street Journalzou Lernout & Hauspie gesjoemeld hebben met zijn verkoopcijfers in Zuid-Korea. Ook deze berichten hebben het aandeel L&H geen goed gedaan.
Volgens Lernaut & Hauspie zal de omzet over het tweede kwartaal toenemen van 155 miljoen dollar naar een bedrag tussen 165- en 185 miljoen dollar. Het bedrijf verwacht desondanks een nettoverlies te lijden, terwijl analisten eerder nog uitgingen van een winst van 0,14 dollarcent per aandeel. Volgens de recent benoemde ceo John Duerden hebben de tegenvallende cijfers onder andere te maken met de reorganisaties in de top en de integratie van diverse grote partnerbedrijven, zoals Dictaphone en Dragon Systems. Volgens Duerden zal de herstructurering de komende maanden worden afgerond, waardoor L&H zich weer kan gaan richten op een verbetering van de winstgevendheid. De vraag is nu of Duerden, die onlangs bij L&H het roer overnam van Gaston Bastiaens, voldoende tijd krijgt om het bedrijf financieel op orde te krijgen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-28T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.