Apple verwacht tegenvallend kwartaal

Computerproducent Apple heeft bekend gemaakt dat de resultaten over het afgelopen kwartaal "substantieel" lager zullen uitvallen.

De tegenvallende cijfers zijn deels te wijten aan tegenvallende verkopen van zijn vlaggenschip, de Power Mac G4 Cube. Apple wond er bij zijn winstverwachtingen over het vierde kwartaal geen doekjes om. Zowel omzet als winst zullen lager uitvallen dan voorspeld en ook voor het komende kwartaal moet rekening worden gehouden met lagere groeicijfers.
Apple heeft op basis hiervan besloten zijn toekomstplannen opnieuw onder de loep te nemen. Naast de tegenvallende introductie van de Power Mac G4 Cube, wijt Apple de slechte prestaties tevens aan lager dan verwachte verkopen in september en lager dan verwachte verkopen op de educatieve markt.
Apple verwacht over het afgelopen kwartaal een omzet tussen de 1,85 en 1,9 miljard dollar te behalen en een winst van 110 miljoen dollar. Eerder rekende Apple nog op een winst van 165 miljoen dollar. De winst per aandeel zal naar verwachting uitkomen tussen 0,30 en 0,35 dollarcent, terwijl analisten eerder nog uitgingen van 0,45 dollarcent. Het aandeel Apple sloot op de Nasdaq nog 9,32 procent hoger op 53,50 dollar, maar nabeurs waren er indicaties dat het aandeel een klap zou maken van 45 procent.
De problemen van Apple staan niet op zich. Algemeen houdt de PC-industrie rekening met een teruglopende vraag naar computers. De negatieve winstverwachting van chipgigant Intel, zorgde eerder al voor een tegenvallende koersontwikkeling bij toonaangevende computerconcerns als H-P, Dell en Compaq. De tegenvallende cijfers van Apple zouden de koersen van de computerbedrijven opnieuw onder druk kunnen zetten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-29T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.