Markt deelt tik uit aan Infoproducts

De verliezen van Infoproducts lopen in de miljoenen. De computergroothandel uit Bodegraven ontslaat honderd van de 460 werknemers.

Naar verwachting zal de Britse moeder Specialist Computer Holdings haar greep op de Nederlandse dochter verstevigen. De ontslagen - circa zestig vaste en veertig tijdelijke medewerkers - vallen over de hele linie van de organisatie, inclusief distributietak Bestware. "Wel wordt de projectenafdeling onevenredig zwaar getroffen", aldus Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Bondgenoten.
De vakbonden zijn in onderhandeling met de directie over het opstellen van een sociaal plan. Zij willen dat bij de ontslagregeling het anciënniteitsprincipe geldt en niet de kwaliteiteis, zoals de directie wil. Daarnaast bestaat er volgens Van Hees nog een verschil van mening over het opstellen van een vrijwillige vertrekregeling. De directie is namelijk bang dat hierdoor medewerkers vertrekken die zij juist in huis wil houden.
Van Hees ziet de noodzaak van een reorganisatie wel in. " Ook Infoproducts heeft zoals veel andere ict-bedrijven last van een post-millennium-dip op de markt. Er is minder werk in de magazijnen. Daarop moet de organisatie worden aangepast." Bovendien presteert het bedrijf zelf niet goed. Het liep een aantal grote orders mis, waaronder één van het ministerie van Justitie eind vorig jaar, een tot dan toe vaste opdrachtgever. "Ze hebben jarenlang goed gedraaid. Dat kan het zicht op marktbewegingen verblinden en haalt de scherpte eraf. De medewerkers zijn ook flink geschrokken van het nieuws en hebben zoiets van 'wat overkomt ons nu?'", vertelt Van Hees.
Infoproducts kampte al onder Buhrmann - de vorige moedermaatschappij - met teruglopende omzetten. In het jaarverslag 1999 van de Nederlandse papiergrootheid staat dat de divisie Information Systems (omzet: 2,86 miljard gulden), waartoe Infoproducts behoorde, in het vierde kwartaal van vorig jaar de handel met zo'n 10 procent zag teruglopen. Belangrijkste oorzaak was de millenniumproblematiek, die tot een aankoopstop van computers in de zakelijke markt leidde. Ook waren er turbulente marktontwikkelingen. Een groeiend aantal computerleveranciers verkocht steeds vaker rechtstreeks aan klanten. De concurrentie verhevigde tevens door marktconcentratie en computergroothandels en -distributeurs ondervonden veel last van de PC-prijzenslag en dalende marges. Zelfs grote bedrijven als Ingram Micro, Tech Data en vooral CHS Electronics kenden zware tijden.
Het Britse bedrijf Specialist Computer Holdings (SCH) wist dus waaraan het begon, toen het dit voorjaar de divisie Information Systems overnam van Buhrmann voor naar verluidt ongeveer 420 miljoen gulden. Het automatiseringsbedrijf, gespecialiseerd in desktop- en netwerkdiensten, had echter niet verwacht dat het voor Infoproducts iedere maand geld bij moest leggen. Van Hees denkt dat SCH de greep op de Nederlandse dochter dan ook zal verstevigen. "Het beschouwde Infoproducts als basis voor een verdere Europese uitbreiding, maar moet dit streven even op een laag pitje zetten."
SCH heeft een goed jaar achter de rug. Het zag de omzet in het gebroken boekjaar, eindigend op 31 maart 2000, met 15,9 procent stijgen tot 581 miljoen pond (2,1 miljard gulden) en de brutowinst met 36 procent toenemen tot zo'n 55 miljoen gulden. Door de overname van Information Systems heeft SCH de omzet meer dan weten te verdubbelen (ongeveer 4,95 miljard gulden) en telt het ruim 4000 medewerkers.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.