Intel trekt Nasdaq en Dow Jones omhoog

De Nasdaq sloot gisteravond 2 procent hoger op 3940,87 punten. De Dow dikte 0,4 procent aan op 11.055,60 punten.

De beurzen profiteerden van de optimistische stemming in de chipfondsen. De Philadelphia Semiconductor-index steeg 2 procent. Intel kreeg door verhoogde koopadviezen van analisten 2,9 procent erbij. Altera, Applied Materials en Micron Technology stegen mee.
De grootste daler in de tech was Hewlett-Packard, dat weliswaar met positieve kwartaalcijfers kwam, maar dit vooral te danken had aan niet-operationele inkomsten, zo meenden sommige analisten. Die verlaagden hun koopadviezen en het fonds zakte dan ook 3,4 procent. HP kondigde ook een 2 voor 1 aandelensplitsing aan. HP-dochter Agilent Technologies steeg echter aan de Nasdaq na gunstige kwartaalcijfers.
Afgezien van HP zat de hardware goed in de lift. De Goldman Sachs hardware index klom 3 procent. Onder de winnaars bevonden zich PC-producenten Dell Computer, Apple Computer en Gateway. In de glasvezelindustrie steeg Ciena na beter dan verwachte derde kwartaalcijfers van 19 cent per aandeel op een 80 procent hogere omzet van 233 miljoen dollar. Brocade Communications zag zijn kwartaalomzet 360 procent stijgen tot 92 miljoen dollar, maar moest toch iets terug. Corning klom 2,3 procent en kondigde een 3 voor 1 aandelensplitsing aan. Sun Microsystems meldde zich ook met een 2-voor-1 aandelensplitsing en steeg aanzienlijk.
Ook de Internet-sector deed het goed. Veilinghuis Ebay won 9,7 procent, evenals Exite@Home. Onder de stijgers waren verder Serena Software, Portal Software, ADC Telecom en Autodesk te vinden. Onder de dalers waren Advanced Digital Information, Uniroyal Technology, Avistar Communications en Amtech Systems. Novell zakte nog eens verder na tegenvallende kwartaalcijfers gisteren. Het bedrijf zag zijn operationele winst dalen tot 18,9 miljoen dollar negatief op een 18 procent lagere omzet van 270 miljoen dollar. Global Crossing liet iets liggen, net als Kana Communications. Telecomgigant AT&T steeg 0,1 procent. Geruchten doen weer de ronde dat het fusiebesprekingen voert met het Britse BT.
Macro-economisch gezien waren de wekelijkse werkloosheidscijfers in de VS gestegen. Dit is goed nieuws voor beleggers; het betekent dat de economie is afgekoeld. Analisten verwachten dat de chipindustrie de aandelenrally zal blijven leiden in de komende week. Aanstaande dinsdag komt de Fed bijeen. Beleggers verwachten dat het Fomc (Federal Open Market Committee) de rentetarieven voor geldleningen ongemoeid zal laten op 6,5 procent.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-18T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.