Wall Street moet in zure Apple bijten

Vrijdagavond sloot de Nasdaq 2,8 procent lager op 3672,69 punten. De Dow liet 1,6 procent liggen op 10650,90 punten.

Vergeleken met twee weken geleden is de Nasdaq 3,4 procent gezakt. Grote boosdoener was de zware winstwaarschuwing die Apple Computer afgaf. In plaats van de verwachte 45 dollarcent per aandeel verwacht de i-Macmaker tussen 30 en 33 cent per aandeel winst te boeken over het derde kwartaal. Het zure aandeel zakte maar liefst 52 procent en het bedrijf verloor niet minder dan 9 miljard dollar in waarde. Apple sleepte vrijdag de hele tech-sector mee in zijn val.
Gateway Computer moest 13 procent terug en Dell Computer liet 8 procent liggen. Hewlett-Packard zakte 9,2 procent, IBM 4,6 procent en Compaq 9 procent. Chipbakker Intel daalde 6,5 procent, omdat het verzending van zijn nieuwe Pentium4 chip moet uitstellen. Concurrenten AMD zakte mee, KLA Tencor ging 9 procent omlaag en Micron Technology werd 7 procent goedkoper. Lattice Semiconductor verloor 5 procent. Vooral in Europa is de vraag naar PC's ingezakt en dat verklaart de vraag naar minder PC-chips, waarin Intel marktleider is. Maar er waren ook stijgers: Cisco Systems klom 0,3 procent, evenals Sun Microsystems.
In totaal hebben 250 bedrijven tot nu toe winstwaarschuwingen voor het komende derde kwartaal afgegeven, een stijging van 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit is een teken dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is. Beleggers worden bang van de vele winstwaarschuwingen en verkopen hun fondsen. Toch bedroeg de economische groei van het Amerikaanse BNP (Bruto Nationaal Product) over het tweede kwartaal 5,6 procent en dat is meer dan de verwachte 5,3 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-02T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.