Nasdaq zet de neerwaartse lijn voort

De Nasdaq is de klap van afgelopen vrijdag, toen Apple beleggers onaangenaam verraste met een zwaar tegenvallende winstverwachting, nog niet te boven.

Opnieuw noteerde de Nasdaq Composite Index over de honderd punten minder, op 3568,90 punten.
Beleggers vrezen dat de cijfers van computerconcern Apple een indicatie zijn voor de financiële gezondheidssituatie van de gehele technologiesector. Dat zal pas blijken als de werkelijke kwartaalcijfers in de loop van de maand oktober worden bekend gemaakt. Volgens analisten is er bij beleggers duidelijk sprake van een "katerig" gevoel over de winstpotentie van de bedrijven en maken ze zich daarnaast zorgen over de afzwakkende economische groei in de VS, de zwakke euro en de hoge olieprijs. Al deze factoren hebben een negatieve invloed gehad op de koersontwikkeling van de Nasdaq over de maand september. De technologiebeurs leverde de afgelopen maand 13 procent in, tegen een winst van 11,7 procent over augustus.
De terugval van het aandeel Apple is nog niet gestopt. Na de spectaculaire klap van afgelopen vrijdag, toen het aandeel met maar liefst 52 procent terugviel, moest Apple ook nu weer 1,38 dollar inleveren op 24,38 dollar. Ook Dell en Hewlett-Packard moesten terug. Maar andere computerfondsen deden het juist goed. Zo wonnen Gateway en Compaq terrein en steeg IBM met 5,31 dollar naar 117,81 dollar.
Opvallende stijger was Sillicon Valley Group dat door ASM Lithography voor een bedrag van 1,6 miljard dollar in aandelen wordt overgenomen. Het aandeel werd beloond met een plus van 28 procent (7,38 dollar) en eindigde op 33,69 dollar. Beleggers beschouwen de overname kennelijk als een goede zet voor het moeizaam draaiende Sillicon Valley, dat tevens hofleverancier is van chipgigant Intel. Met de overname wordt ASML de grootste producent van chipmachines voor de halfgeleiderindustrie. Maar dat kon beleggers niet echt bekoren. Het aandeel ASML viel in de Verenigde Staten met 2,44 dollar terug naar 29,88 dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-03T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.