Aandeel World Online zakt mee met Tiscali

Het gaat opnieuw niet best met het aandeel World Online. Gisteren noteerde WOL nog geen 14 euro. Gloorde voor de gefrustreerde beleggers even hoop toen het Italiaanse Tiscali een maand geleden bereid bleek omgerekend 20 euro voor een aandeel World Online neer te tellen, sindsdien is de koers verder gezakt.

De daling hangt vooral samen met het feit dat het ook met de koers van Tiscali niet goed gaat. Zoals World Online zijn expansieplannen vooral wil(de) financieren via betalingen in aandelen, zo wil ook Tiscali het voormalige bedrijf van Nina Brink overnemen via een betaling in eigen aandelen. Dat was ook de belangrijkste reden waarom World Online naar de beurs ging: door daar veel kapitaal te vergaren en op papier veel geld waard te zijn, kon het bedrijf zijn groeiambities financieren.
Ten tijde van het bod, nu een maand geleden, was Tiscali op de beurs 45 euro waard en kwam het bod neer op 20 euro per aandeel World Online. Maar, zo werd ook overeengekomen, als de koers van Tiscali teveel zakt, wordt de ruilverhouding tussen de aandelen Tiscali en WOL veranderd ten gunste van de eerste.
Dat is overigens niet ongebruikelijk. Die bepaling dient om een voorgenomen overname niet onbetaalbaar te maken voor de koper. Bij de geplande overname van SBS6 door UPC dit voorjaar - eveneens te betalen in aandelen - was zelfs bepaald dat de hele overname niet zou doorgaan wanneer de koers van UPC te sterk zou dalen. Toen dat gebeurde, werd de fusie ook afgeblazen.
Nu het aandeel Tiscali onder de vastgestelde grens van 40,90 euro is gezakt - gisteren noteerde het nog maar 38 euro - komt het bod neer op 18,60 euro. Dat het aandeel van World Online nog een stuk lager noteert, komt volgens analisten omdat beleggers vrezen dat de koers van Tiscali nog verder zal zakken.
Het vervelende is dat niemand weet hoeveel Tiscali uiteindelijk voor World Online zal betalen. Dat zal afhangen van de datum van het definitieve bod. Het gemiddelde van de tien handelsdagen voorafgaande aan dat bod is bepalend voor de prijs. Wanneer er een officieel bod wordt uitgebracht, is nog niet bekend.
Een lage koers maakt voor Tiscali de overname van World Online weliswaar goedkoper, maar het kan niet ongestraft blijven wachten. Door als het ware te speculeren op een koersdaling van het eigen aandeel, verspeelt Tiscali vertrouwen bij de beleggers. Die heeft het bedrijf juist hard nodig om de groeiambities te kunnen verwezenlijken. Waar precies de grens ligt, is voorlopig de vraag.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-04T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.