Portugese beurzen willen bij Euronext

Twee ontwikkelingen gisteren op het Euronext-front: Portugal wil zich aansluiten en de aansluiting van de London Stock Exchange is weer wat verder weg gekomen.

Euronext is de fusiebeurs van Parijs, Amsterdam en Brussel. De aansluiting van de London Stock Exchange, waarop Euronext vooral hoopt, is weer wat verder weg gekomen nu het Zweedse OM Gruppen, dat de fusie van Londen en Frankfurt tot de iX verstoorde, gisteren het bod op de LSE verlengde tot 23 oktober.
Beter nieuws is dat de twee Portugese beurzen, in het zuidelijke Lissabon en het noordelijke Porto, zich willen aansluiten, wat waarschijnlijk wel zal lukken. Euronext heeft zich van meet af aan geafficheerd als een open project waaraan iedereen kan meedoen. Voorzitter Manuel Alves Monteiro maakte gisteren bekend dat de onderhandelingen zijn begonnen, al sprak een woordvoerder van de AEX wat voorzichtiger over gesprekken over deelname. De toenadering tot Euronext komt volgens Alves Monteiro voort uit de wens van de Portugese beurzen om hun klanten toegang te geven tot een markt met meer liquiditeit en een breder distributienet.
Het Zweedse OM Gruppen heeft nog weinig succes met de overname van de Londense beurs. Gisteren was bij de eigenaar van beurs van Stockholm nog slechts een procent van de aandelen aangemeld. Volgens OM-topman Per Larsson boekt zijn bedrijf wel 'goede vooruitgang' met de LSE-aandeelhouders, reden waarom volgens hem het bod wordt verlengd. "Toen we het bod uitbrachten, wisten we dat het een complexe zaak was. Daarom hadden we ook niet op brede steun gerekend in deze fase. Ons bod wordt nu gezien als de enige kans de LSE te transformeren op het gebied van technologie, management en dienstverlening."
LSE-voorzitter Don Cruickshank staat nog steeds fel afwijzend tegenover het bod. In het geringe enthousiasme ziet hij een bewijs dat ook volgens de aandeelhouders het bod van OM Gruppen onder de maat is. Euronext hoopt dat uiteindelijk de LSE zich bij Euronext zal aansluiten.Financial Times meldde onlangs dat Euronext een bod van ruim 4 miljard gulden op de LSE zou doen, maar daar is tot nu toe verder niets van vernomen.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-04T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.