Nasdaq lager ondanks stabiele rente

Na een kleine opleving moest de Nasdaq aan het eind van de beursdag toch behoorlijk terrein prijsgeven. De Nasdaq Composite Index sloot ruim 3 procent lager op 3455 punten.

Aan de rente-ontwikkeling heeft het niet gelegen. De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, liet een verhoging van de rente andermaal achterwege, hetgeen voor de beleggers geen verrassing was. De Amerikaanse economie begint tekenen van vertraging te vertonen. Over de eerste helft van dit jaar kon nog een groei worden genoteerd van 5,2 procent. Analisten verwachten dat deze in de tweede helft zal terugvallen naar een groeipercentage van 3,5 procent. Toch blijft de FED erop wijzen dat de hoge energiekosten en de krappe arbeidsmarkt op den duur opnieuw tot inflatie kunnen leiden. Toekomstige renteverhogingen worden dan ook niet uitgesloten.
In het circus van winstwaarschuwingen was dit keer de beurt aan Xerox. De onderneming verwacht voor het derde fiscale kwartaal een verlies van tussen de 0,15 en 0,20 dollarcent per aandeel. Analisten gingen eerder nog uit van een winst van 0,12 dollarcent. Het aandeel moest maar liefst 26 procent inleveren. Als reden voor de slechte resultaten noemde het bedrijf de tegenvallende inkomsten uit de markten Noord-Amerika en Europa. Bovendien heeft Xerox last van de zwakke euro en toenemende concurrentie.
Aanzienlijk beter verging het de chipfondsen. Deze profiteerden van de positieve uitkomsten van een onderzoek van de SIA, waaruit blijkt dat de verkoop van halfgeleiders tot de maand augustus met 53 procent is gestegen. Volgens het onderzoek is de groei werelwijd, maar het sterkst in de Aziatische regio. De uitkomsten betekenden een opsteker voor het geplaagde aandeel Intel. Het aandeel klom 0,20 dollarcent hoger naar 40,30 dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-04T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.