Nasdaq sluit hoger dankzij middagrally

Na een verlies van 73 punten in de ochtend wist de Nasdaq aan het slot van de beursdag toch 1,95 procent (ruim 67 punten) hoger te eindigen op 3523 punten.

Het herstel van de koersen werd ingeleid door Oracle, dat na aanvankelijk tegenvallende winstverwachtingen de beleggers ervan wist te overtuigen dat de toekomst voor het softwareconcern er toch niet zo somber uitziet. Het eerdere slechte financiële nieuws zorgde ervoor dat het aandeel Oracle afgelopen dinsdag 12 procent moest inleveren, maar door het optimisme over de toekomstige verkoop- en omzetontwikkeling is de schade beperkt gebleven. Het aandeel Oracle leverde uiteindelijk 1,50 dollar in op 68 dollar, terwijl het aan het begin van de dag nog 60,50 dollar noteerde.
Volgens Erik Gustafson, senior portfolio manager van Stein Roe & Farnham, bewijzen de ontwikkeling rond Oracle dat de markt erg nerveus is. "Er hoeft maar iets te gebeuren of de Nasdaq komt in beweging. Oracle zorgde aanvankelijk voor een negatieve impuls, maar het is indrukwekkend hoe de markt zich daar vervolgens van herstelt."
Toch is de winstverwachtings-malaise nog lang niet voorbij. Dit keer was het computerproducent Dell die nabeurs aankondigde niet te kunnen voldoen aan de eerdere verwachtingen voor het derde kwartaal. Het aandeel zakte aan het slot van de beursdag met 38 dollarcent naar 28,19 dollar. De reële effecten van Dells aankondiging zullen echter pas vandaag merkbaar zijn. Ook BMC Software en Computer Associates verwachten tegenvallende kwartaalresultaten te boeken.
Met de chipfondsen blijft het aanzienlijk beter gaan, na onder andere positieve berichten over de toenemende vraag naar microprocessoren. Het aandeel Intel, onlangs nog het zorgenkindje op de Nasdaq, steeg met 1,69 dollar naar 42 dollar. Micron Technology steeg zelfs met 3,88 dollar naar 46,94 dollar, nadat de chipfabrikant cijfers over het fiscale vierde kwartaal bekend maakte die de verwachtingen van analisten overtreffen. Mede dankzij deze opsteker steeg de Philadelphia Semiconductor Index met 6,2 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-05T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.