Amsterdamse beurs levert winst weer in

De Amsterdamse effectenbeurs moest vandaag weer een deel van de winst van gisteren prijsgeven. Rond het middaguur koerste de AEX op een verlies van 0,3 procent (669,88 punten). De technologiefondsen zagen hun winst van gisteren weer wegvloeien.

Donderdag koerste ASM Litography aanmerkelijk hoger, met 2,04 euro op 38,44 euro. De producent van chipmachines werd eindelijk beloond voor zijn overname van Sillicon Valley Group, die door beleggers aanvankelijk met de nodige argwaan werd bekeken. Maar vandaag moest ASML alweer fors terrein prijsgeven, onder andere door de negatieve koersontwikkeling van de technologiefondsen op de Nasdaq. Het aandeel Asml koerste rond de middag 5,9 procent lager op 36,19 euro.
Ook voor Philips was er weinig reden tot juichen. Gisteren nog klom het aandeel met 36 eurocent naar 47,05 euro, nadat Philips kon profiteren van de positieve uitkomsten van een rapport waaruit blijkt dat de markt voor halfgeleiders snel groeit. De elektronicagigant maakte bovendien bekend dat zijn halfgeleiderdivisie de investeringen fors gaat opvoeren.
Philips zag het resultaat van zijn halfgeleidertak toenemen naar 1,3 miljard gulden en wil een groter deel daarvan gebruiken om zij productiecapaciteit uit te breiden. Maar vandaag moest het aandeel Philips toch 3,7 procent inleveren op 45,32 euro. Ook Philips had kennelijk last van de algemene malaise onder de technologiefondsen op de Nasdaq.
Overigens trok de Amsterdamse effectenbeurs zich gisteren nog weinig aan van de renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB). De AEX-index sloot 2,87 punten hoger op 671,80 punten. Maar vandaag zou de verhoging van een kwart procentpunt door de ECB toch wel effect kunnen sorteren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-06T00:00:00.000Z Maarten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.