Microsoft onttroond door beurscorrecties

Door de grote correctie van de technologiefondsen op de Nasdaq en de AEX heeft Microsoft zijn status als hoogst gewaardeerd bedrijf moeten opgeven.

Alleen al over de afgelopen vier weken is de Nasdaq 20 procent gedaald. De Dow en de AEX hadden meer geluk en daalden afgelopen maand respectievelijk 5 en 8 procent. Dat kwam doordat beleggers op advies van hun adviseurs massaal de tmt (tech/media/telecom) en Internet-sector in de verkoop deden door de talrijke winstwaarschuwingen.
De oude economie viert weer hoogtij. En dat bleek uit een onderzoek door Het Financieel dagblad naar de grootste bedrijven wat betreft marktkapitalisatie. Vóór de mini-crash in april was Microsoft met 531 miljard euro nog het best gewaardeerde bedrijf ter wereld. In oktober is dit 'good old' General Electric geworden met 639 miljard euro, omhoog vanaf de derde plaats.
Op de derde plaats staat nu olieconcern Exxon Mobil, goed voor 374 miljard euro. Microsoft is verdrongen naar de vierde plaats met een 'schamele' 337 miljard euro. Knap is wel dat ondanks de klad-in-de-tech Cisco zich heeft weten te handhaven op de tweede plaats met een iets lagere beurswaarde van 484 naar 445 miljard euro. Op nummer 5 staat onveranderd KPN-partner NTT Docomo met 319 miljard euro. Grootste en enige Nederlandse bedrijf in de Top 10 is Koninklijke Olie op de zevende plaats vanaf nummer 16 met 256 miljard euro.
Intel zakte van de vierde naar de zesde plaats, Deutsche Telekom van 7 naar 14, Oracle van 9 naar 10 met 215 miljard euro. IBM is van 14 naar 8 gestegen met 240 miljard euro. Nokia zakte van de achtste naar de twaalfde plaats van 261 tot 171 miljard euro. Ericsson blijft stationair op de dertiende plaats. De zestiende plaats wordt bezet door Lucent Tachnologies, omlaag van 12 en nog 'slechts' 75 miljard euro waard.
Dit is echter nog niet alles, want analisten en experts denken dat de bodem van de lage koersen nog niet is bereikt. Research-dochter Iris van Robeco en Rabobank verwacht zelfs dat er van de tech-fondsen nog eens 30 procent af kan en van de telco's een kleine 10 procent. Het blijven echter groeisectoren, vindt Iris en handhaaft zijnneutraal-advies aan beleggers.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-13T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.