Start financiële site volgens regels Islam

Islamiq.com start een financieel dienstenportal voor Moslim-investeerders die hun financiële zaken volgens de Islamitische principes willen regelen.

Het bedrijf startte zijn activiteiten een jaar geleden in Maleisië en beschikt inmiddels over een hoofdkantoor in Londen. Tijdens de recente opening van een nieuwe vestiging in New York, waar het een overeenkomst tekende met het database softwarebedrijf Sybase, maakte Islamiq de details van zijn Internet-initiatief (http://www.islamiq.com) bekend. Het bedrijf hoopt een belangrijk deel van de Internet-activiteiten voor een toekomstige Islamitische aandelenmarkt voor zijn rekening te kunnen nemen. Op dit moment omvat de site nog voornamelijk uit nieuws en informatie, maar de deal met Sybase moet ervoor zorgen dat de portal binnen afzienbare termijn ook geschikt is voor het verhandelen van aandelen en andere financiële producten.
De medewerkers van Islamiq hebben daartoe wereldwijd alvast bijna achtduizend bedrijfsaandelen onder de loep genomen, om te beoordelen of ze voldoen aan de Islamitische wet, de Shariah. "We kijken specifiek naar de activiteiten van de bedrijven," aldus ceo Hasnita Dato' Hashim. "Voor een Moslim is het bijvoorbeeld verboden te investeren in een bedrijf dat alcohol verkoopt of actief is in de gokindustrie."
Een ander verboden terrein voor Moslim-beleggers is volgens Hashim het opstrijken van rente. Wel mag een Islamitische investeerder volgens haar geld steken in een onderneming waar "gedeeld wordt in de winst". Op dit moment is 40 procent van de sitegebruikers gevestigd in de Verenigde Staten en 20 procent in Engeland en Europa. Alhoewel de ceo van Islamiq een vrouw is, bestaat 85 procent van de gebruikers uit mannen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.