Schade Nasdaq beperkt dankzij koopjesjagers

Koopjesjagers hebben de technologiefondsen op de Nasdaq voor verder verval behoed. Eerder op de dag koerste de Nasdaq Composite Index nog 128 punten lager, maar tegen het slot bleef de schade beperkt tot een verlies van 5,45 punten op 3355,56 punten.

Nervositeit over de winstontwikkeling van de bedrijven over het derde kwartaal blijft de Nasdaq parten spelen. Daardoor daalden in de ochtend de koersen van de meeste technologiefondsen fors, maar uiteindelijk belandde de Nasdaq op een niveau waarop het voor koopjesjagers aantrekkelijk werd op grote schaal aandelen in te kopen. Vooral de Internet- en chipsector profiteerden van het herstel. De Philadelphia Semiconductor Index noteerde aanvankelijk 5,5 procent lager, maar wist de dag af te sluiten met een gering verlies van 1,7 procent.
Analisten hopen dat de bekendmaking van de werkelijke derde kwartaalcijfers tot een structureel herstel van de technologiesector zal leiden. Hoopvol waren in ieder de ontwikkelingen bij de Internet-fondsen. De koers van Internet-bedrijf Yahoo steeg met 4,50 dollar naar 85,75 dollar, vooruitlopend op de bekendmaking van de kwartaalcijfers, die naar verwachting hoger zullen uitvallen dan analisten eerder hadden geraamd. De stijging volgt echter op een terugval van de Internet-portal van 28 procent sinds 1 september, toen het aandeel als onderdeel van de gehele Internet-sector rake klappen opliep.
Tegenover de positieve verwachtingen voor Yahoo stonden zoals gebruikelijk weer een reeks bedrijven die over het derde kwartaal lager dan voorspelde resultaten vrezen te boeken. Daarbij gaat het dit keer om onder andere Sillicon Graphics en Storage Technology. De computersector noteerde over het algemeen positievere resultaten, dankzij onder andere het bericht dat de producenten van grote computersystemen waarschijnlijk sterke resultaten zullen laten zien. Dit was onder andere in het voordeel van Hewlett Packard, dat met 3,75 dollar steeg naar 90,94 dollar, en van IBM, dat een stijging noteerde van 1,94 dollar op 117,94 dollar. Electronic Data Systems (EDS) was een van de weinige fondsen die echt winst wist te boeken. Het aandeel steeg met 11 procent naar 44,94 dollar, nadat het bedrijf bekend had gemaakt een vijf jaar durend contract met de Amerikaanse marine te hebben gesloten voor de levering van computers en aanverwante technologie.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra