Nasdaq moet opnieuw fors inleveren

De onzekerheid over de derde kwartaaresultaten blijft de sfeer op de Nasdaq bepalen. De Nasdaq Composite Index moest 115 punten inleveren.

Daarmee eindigde de index op 3240,5 punten. Dit keer trokken vooral de halfgeleiderfondsen de technologiesector verder naar beneden. De halfgeleidersector moest over de gehele linie terug, nadat Salomon Smith Barney en Lehman Brothers hun ratings voor een aantal chipproducenten naar beneden hadden bijgesteld. Als gevolg daarvan viel chipmaker Altera met 11,6 dollar terug naar 29,81 dollar. Xilinx daalde 16,63 dollar naar 62,50 dollar. Ook Texas Instruments en Intel moesten terrein prijsgeven. De neerwaartse trend in de technologiesector had ook effect op het aandeel IBM, dat met 3,13 dollar terug moest naar 114,81 dollar.
Vanaf begin september worden de technologiefondsen op de Nasdaq geteisterd door de onzekerheid over kwartaalresultaten, de hoge olieprijs en de zwakke euro. Deze factoren zorgden op de technologiebeurs voor een koersdaling van 21 procent over de gehele linie. Analisten hopen nu dat de Nasdaq weer de weg omhoog zal vinden, dankzij onder andere beter dan verwachte kwartaalcijfers. Vandaar dat hoopvol werd uitgekeken naar de resultaten van Yahoo, dat inderdaad beter presteerde dan verwacht. De nettowinst over het derde kwartaal steeg van 11,1 miljoen dollar naar 47,7 miljoen dollar. De omzet steeg met 90 procent naar 295,5 miljoen dollar. Het effect op het aandeel zal echter pas morgen duidelijk worden, omdat de resultaten van het Internet-bedrijf nabeurs werden bekendgemaakt. In ieder geval zal het nog wel even duren alvorens Yahoo zijn verlies van 28 procent sinds begin september heeft goedgemaakt.
Verder is er nog geen eind gekomen aan de bedrijven die met winstwaarschuwingen komen. Storage Technology viel 14 procent terug nadat het bedrijf lager dan verwachte kwartaalresultaten denkt te boeken. Het aandeel sloot op 10,56 dollar. Ook Sillicon Graphics moest inleveren omdat het bedrijf uitgaat van een groter dan verwacht verlies. Het aandeel viel met 10 dollarcent terug naar 3,60 dollar. Verder sloot Lucent zich aan bij het rijtje van pessimisten. Het bedrijf maakte nabeurs bekend dat de kwartaalresultaten naar verwachting zullen achterblijven bij de eerdere verwachtingen. Voor het nieuws doorbrak koerste Lucent al 4 dollarcent lager op 31,38 dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.