Nasdaq gaat wederom behoorlijk onderuit

De beleggers op de Nasdaq lijken zich steeds meer zorgen te maken over de winstgevendheid van de technologiebedrijven.

Na een zware dip in de ochtend wist de Amerikaanse schermenbeurs zich toch nog enigszins te herstellen. De Nasdaq Composite Index sloot uiteindelijk 2,2 procent lager op 3168,49 punten.
De malaise werd in de ochtend ingeleid door telecomgigant Lucent Technologies dat de dag eerder had aangegeven uit te gaan van slechter dan verwachte kwartaalcijfers en bovendien zijn verwachtingen voor fiscaal 2001 naar beneden bijstelde. De berichten zorgden voor een afstraffing van Lucent-aandeel, dat met 10,13 dollar terugviel naar 21,25 dollar, een verlies van 30 procent.
Lucent vormde de katalysator voor de verdere terugval van de Nasdaq. Gedurende de dag koerste de schermenbeurs zelfs even op 3103,54 punten, het laagste niveau dit jaar. Analisten zijn er niet gerust op dat de Nasdaq snel uit het dal zal komen. "Als de voorspellingen van de bedrijven voor de komende twee kwartalen uitkomen, gaan we een zware tijd tegemoet," aldus het hoofd Investeringsstrategie van Weatherly Securities, Barry Hyman. Investeerders vrezen zelfs dat de periode van zwakte voort kan duren tot ver in de eerste helft van volgend jaar.
Dat technologiefondsen op dit moment uit zijn, blijkt wel uit de ronduit negatieve reactie van beleggers op de toch rooskleurige cijfers van het Internetfonds Yahoo!. Zo groeide de omzet van het Internetfonds met 90 procent naar 295,5 miljoen dollar, 15 miljoen dollar meer dan was verwacht. Maar in plaats van een schouderklopje, kreeg het aandeel Yahoo! Er flink van langs. Yahoo! Viel met 17,31 dollar terug naar 65,38 dollar. Daarmee vervloog de droom van sommige analisten dat wellicht Yahoo! Voor een opleving van de Nasdaq zou kunnen zorgen.
De koersontwikkeling op de Nasdaq blijft dus over de gehele linie zorgen baren. En als de Nasdaq gisteren niet enigszins uit het dal geholpen was door de chipfondsen, was er waarschijnlijk al sprake geweest van een dieptepunt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-12T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.