Nasdaq omhoog na strategische opwaardering

Afgelopen vrijdag sloot de Nasdaq 7,8 procent hoger op 3316,77 punten. De Dow won 1,6 procent op 10.192,18 punten.

Het was feest aan de Nasdaq nadat analist Abby Cohen had gemeld dat de meeste aandelen in de S&P 500-index gemiddeld 15 procent zijn ondergewaardeerd. Zij vertelde verder dat dezeblue chipsin de komende maanden wel 25 procent zouden kunnen stijgen. De markt reageerde opgetogen, maar sommige analisten plaatsten hierbij toch enige kanttekeningen. Niet alleen de spanning in het Midden-Oosten en de hoge olieprijzen zijn hieraan debet, maar ook winstwaarschuwingen van diversetechies. De winstgroei van bedrijven voor het derde en vierde kwartaal zal vermoedelijk zijn afgezwakt. Dit gekoppeld aan de stijgende consumentenbestedingen in de komende Kersttijd betekent stijgende inflatie. Dat zal het Amerikaanse systeem van centrale banken Federal Reserve (Fed) alsnog kunnen doen besluiten de rente dit jaar nog één keer te verhogen. Bovendien daalt de wisselkoers van de dollar versus de euro verder tot 0,85 dollarcent en dat is ongunstig voor de VS. Maar zover is het nog niet.
De meeste techfondsen kwamen met betere kwartaalcijfers dan verwacht. De Philadelphia Semiconductor index steeg 10 procent. De grootste stijger in de chipsector was PMC Sierra met 20 procent, gevolgd door Xilinx met 12 procent. Intel klom 8,8 procent. Texas Instruments en National Semiconductor stegen respectievelijk 13 en 10 procent. AMD verloor echter 3 procent. Dallas Semiconductor kwam 12,5 procent omhoog. In de hardware ging het ook goed. De Goldman Sachs Hardware index rees 8,1 procent. Gateway wist maar liefst 22 procent aan te dikken, terwijl Dell Computer 18 procent erbij kreeg. Hewlett-Packard steeg 8,3 procent en IBM binnen 5 procent. In de glasvezeltech klom Juniper Networks 15 procent. Er waren ook dalers. Doubleclick ging 35 procent onderuit na een reeks afwaarderingen, Mypoints gleed 55 procent omlaag en Microsoft moest 2,5 procent inleveren. Opvallend was de lage waardering van de overname van Ziff-Davis, ZDNet door Cnet. Aandeelhouders van ZD krijgen voor ieder aandeel slechts 0,3397 aandeel Cnet Networks en dat is aan de lage kant, zo vinden analisten. ZD verloor 9,4 procent, ZDNet 12 procent en Cnet 10,2 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-16T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.