Resultaten IBM volgens verwachting

International Business Machines heeft over het derde financiële kwartaal naar verwachting gepresteerd, ook al viel de groei van de omzet tegen.

IBM schreef een omzet van 21 miljard in de boeken, een stijging van 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. De netto-inkomsten bedroegen 2 miljard dollar, 200 miljoen meer dan dezelfde periode vorig jaar. De netto-inkomsten per aandeel bedroegen 1,08 dollar, tegen 90 dollarcent over dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf voldeed hiermee precies aan de verwachting van beursanalisten. IBM-topman Louis Gerstner sprak van een 'solide' kwartaal. Op een negatief gestemde technologiebeurs Nasdaq won het aandeel IBM 1,7 procent.
Cfo John Joyce zag een paar bedrijfsonderdelen met name goed presteren. "Een van de grote voordelen van een grote onderneming als Big Blue is dat het een bedrijf is dat zoveel IT-producten heeft dat het altijd wel bij een paar divisies goed gaat. Gevaar van zoveel bedrijfsonderdelen is dat er altijd wel een aantal dreigen te exploderen." IBM kan de vraag naar opslagschijven, servers en halfgeleideronderdelen niet bijbenen.
De vraag naar chips bijvoorbeeld is veel groter dan de productiecapaciteit. Opdrachtgevers moeten langer wachten op hun bestellingen dan ze lief is. Daarnaast vertraagt het tekort aan chips de verkoop van eigen serverproducten als de AS/400 en de RS/6000. IBM kan momenteel niet aan de vraag naar deze producten voldoen. De eigen omzetgroei staat hierdoor onder druk. Ook had de uitgave van nieuwe servers voor het hoge marktsegment een terugval in de verkoop van S/390-systemen tot gevolg.
Deze week kondigde IBM aan dat het 5 miljard dollar gaat investeren in nieuwe chipfabrieken in de VS, Japan en Frankrijk. Deze aankondiging lijkt goed geregisseerd om het vertrouwen van beursanalisten in het bedrijf op peil te houden door te laten zien dat de onderneming er alles aandoet om het chiptekort weg te werken. IBM zegt in het eerste kwartaal van volgend jaar aan de vraag naar halfgeleiders te kunnen voldoen. Halverwege volgend jaar heeft het bedrijf de productiecapaciteit verdriedubbeld. Nu maar hopen dat de vraag naar halfgeleiders aanhoudt.
Het innovatie-onderdeel in de dienstentak van het bedrijf laat een iets sterkere groei zien dan de dienstentak zelf. De inkomsten uit implementaties van scm- (supply chain management) en crm-systemen (customer relationship management) groeiden met 9 procent, terwijl dit onderdeel verantwoordelijk is voor een kwart van de omzet bijGlobal Services. De hele dienstentak groeide met 4,2 procent tot een omzet van 8,2 miljard dollar.
Ook de directe marketing van laptops, PC's en serverproducten werpt zijn vruchten af. De verkoop van deze producten groeide tot een omzet van 4 miljard dollar, 12 procent meer dan vorig jaar. In de VS verkoopt IBM de helft van de computers via zijn eigen verkoopkanaal. Wereldwijd ligt dat percentage op 30 procent. Het bedrijf wil dit percentage de komende tijd opkrikken naar 35 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.