Agressieve tactiek Rambus werpt vruchten af

De controversiële strategie van Rambus om auteursrechten te claimen bij de producenten van geheugenchips heeft succes.

Het technologiebedrijf behaalde het afgelopen kwartaal een recordomzet van 19,9 miljoen dollar. Die winst, een stijging van 119 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, is vooral toe te schrijven aan de miljoenen aan royalties die bedrijven als NEC, Oki, Hitachi en Toshiba betalen.
Niet iedereen legt zich echter neer bij de patentenclaims van Rambus, die zowel betrekking hebben op Dram (synchroon en DDR) als op Sdram geheugenchips. Zo zijn Hyundai, Micron en Infineon in de juridische tegenaanval gegaan. Naar verwachting zullen de eerste rechtszaken begin 2001 van start gaan.
Ook Intel, dat Rambus-technologie gebruikt in zijn langverwachte Pentium 4 processor, is niet erg blij met de werkwijze van de onderneming. "We hadden gehoopt een partnerschap aan te gaan met een bedrijf dat zich concentreert op technologische innovatie, in plaats van het geld van andere bedrijven na te jagen", aldus ceo Craig Barrett in een interview met de Financial Times.
Het uiten van kritiek is zo ongeveer het enige wat Intel kan doen, aangezien het concern contractueel vast zit aan de fabrikant van geheugenproducten. Wel besloot de chipgigant recentelijk af te stappen van zijn eerder voornemen om in zijn nieuwe processor exclusief gebruik te maken van Rdram.
Rambus trekt zich weinig aan van de verontwaardiging in de industrie. Het bedrijf verwacht zijn winst met de lancering van de Pentium 4 en Sony's Playstation 2 spelcomputer verder te vergroten. En als het succes van die producten mocht tegenvallen heeft de onderneming altijd zijn patenten nog.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-20T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.