Dotcoms: het geld is op en de top vertrekt

Tegelijkertijd met de bekendmaking van veelal zwakke kwartaalcijfers vallen er nu veel ontslagen in de top van de 'dotcom'-sector.

In de Internet-branche raakt het geld op, terwijl binnen afzienbare termijn geen winst te verwachten valt. Afgelopen week werd topman Rod Schrock van zoekmachine Altavista beleefd doch dringend verzocht op te stappen. Dit gold al eerder voor personeel van online winkels en veilinghuizen, bijvoorbeeld Drugstore, Razorfish en Eve. In Europa ging CD-shop Boxman van het net. "Dit is nog maar het begin", voorspelt onderzoeksbureau Forrester Research.
Forrester verwacht dat de meeste dotcoms volgend jaar zullen zijn verdwenen. Investeerders zouden Internet-bedrijven niet meer zo zien zitten, en hun kruit liever droog houden voor ouderwets renderende bedrijven in de 'oude' economie. Afgelopen jaar werd alleen al in Nederland 9,7 miljard gulden geïnvesteerd in de technologie- en Internet-sector. In 1998 was dit nog 7,3 miljard gulden, bijna 2 procent van het wereldwijd geïnvesteerde kapitaal door durfkapitalisten. Wereldwijd nam het durfkapitaal maar liefst 65 procent toe tot 136 miljard dollar.
Volgens het 'Internet Advertising Bureau' gaat 71 procent van de Amerikaanse Internet-advertentie-omzet naar top-10 sites gaat. Naar de top-25 gaat 83 procent, en de top-50 haalt 91 procent van de reclame-omzet binnen. Yahoo, MSN en AOL genereren de hoogste omzetten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-24T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.