Wall Street sloot week positief af

Vrijdagavond sloot de Nasdaq 0,19 procent hoger op 3278,36 punten. De Dow steeg 2 procent tot 10590,62 punten.

Grote oorzaak van de stijgende trend kwam uit macro-economische hoek. Over het derde kwartaal groeide het Amerikaanse BNP (Bruto Nationaal Product) met 2,7 procent, terwijl 3,4 procent werd verwacht. In de het tweede kwartaal steeg de economie nog 5,6 procent. Dit betekent volgens velen dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is, de inflatie laag blijft en een renteverhoging door de Fed er voor dit jaar waarschijnlijk niet meer inzit. Ondanks de stijging sloot de Nasdaq 6 procent lager dan een week geleden. De Dow eindigde 3,5 procent hoger dan vorige week. Analisten meldden dat in de tech de vierde kwartaalwinstgroei naar beneden is bijgesteld van 29 naar 18 procent en voor het eerste kwartaal 2001 van 29 naar 18 procent winstgroei.
Een andere uitschieter was de beter dan verwachte kwartaalwinst van glasvezelproducent JDS Uniphase. Het bedrijf boekte een kwartaalwinst van 177 miljoen dollar, terwijl het vorig jaar nog 65 miljoen dollar meldde. De omzet steeg maar liefst 117 procent tot 786 miljoen dollar. JDS, waarin Philips een minderheidsaandeel heeft, steeg 3,8 procent. Branchegenoten Ciena en Corning stegen mee, maar Nortel moest nog eens 5,3 procent terug na de afstraffing wegens slechter dan verwachte kwartaalcijfers. In de telecom ging het beter. Worldcom en Nextel stegen respectievelijk 1,4 en 21 procent. AT&T klom 0,5 procent. Onder de Internet-fondsen was Inktomi de grote stijger met 18,1 procent. De halfgeleiderfondsen vertoonden een verdeeld beeld. Ondanks de daling van de Philadelphia Semiconductor-index met 2,9 procent steeg chipbakker Intel bijna 4 procent, maar liet Micro Technology 4,3 procent liggen. Applied Materials ging 9,3 procent onderuit, evenals Teradyne met 8,9 procent.
Komende week worden tal van macro-economische cijfers gepubliceerd. Deze en de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen de beursstemming aan Wall Street bepalen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-30T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.