Technologiebeurs Nasdaq noteert fors herstel

Koopjesjagers hebben de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq na de klap van maandag weer omhoog gestuwd.

De Nasdaq Compsoite Index klom met ruim 178 punten, ofwel een stijging van 5,6 procent, naar 3369,63 punten. Het herstel zal deels te maken hebben met het einde van de maand oktober, die bij beleggers in het geheugen staat gegrift als een maand met koersproblemen; niet voor niks vond de meest recente crash, 'Black Monday' in 1987, in de maand oktober plaats.
"Oktober is slecht voor je financiële gezondheid," aldus een analist op Wall Street. Hij wees daarbij op een reeks van oorzaken, waaronder de traditionele bezorgdheid over de uitkomsten van winstprognoses van de bedrijven. In ieder geval zullen vooral ook de technologiefondsen blij zijn dat oktober achter de rug is. Gedurende de afgelopen maand verloor de Nasdaq 8,3 procent van zijn waarde.
Vooral de koerswinsten in de halfgeleider-, telecommunicatie- en Internet-sector zorgden ervoor dat de technologiefondsen op de drempel van november flink terrein wonnen. In de halfgeleidersector steeg het aandeel Applied Micro Circuits met 19 procent naar 76 dollar. Ook concurrenten Altera, Micron Technology, Texas Instruments en Advanced Micro Devices noteerden hogere koersen.
Intel liet het afweten met een koersdaling en ook Rambus moest fors inleveren. Het aandeel van dit halfgeleiderbedrijf viel met 16 procent terug naar 44,94 dollar, nadat geruchten de ronde deden dat Intel gaat stoppen met het afnemen van Rambus-chips.
Onder de toonaangevende hardwarefondsen was het met name IBM dat opviel door een koersstijging van 5,19 dollar naar 98,50 dollar. En ook Cisco wist een fors herstel te melden van maar liefst 12 procent. Het aandeel van de 'backbone' van het Internet steeg met 5,81 dollar naar 53,88 dollar. Hoewel de Internet-sector het over vrijwel de gehele linie goed deed, gold dat zeker niet voor dotcommer Amazon.
De aandelen van de online boekverkoper kelderden begin van de week met bijna 10 procent, nadat er onder de analisten grote twijfel is ontstaan over de omzetcijfers van de dotcommer. Met name over de contracten die Amazon.com met andere dotcom-bedrijven heeft gesloten bestaat onduidelijkheid. Veel van de betalingen die Amazon hiervoor binnenkrijgt zouden namelijk niet in contant geld maar in aandelen en opties plaatsvinden. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft bekend gemaakt 'informeel' naar de cijfers te zullen kijken, om te beoordelen of Amazon de beleggers juist heeft geïnformeerd over de inhoud van zijn schatkist.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-01T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.