Telecomsector negatieve invloed op Nasdaq

De Amerikaanse schermenbeurs heeft terrein verloren door winstwaarschuwingen van enkele sleutelbedrijven uit de telecom- en halfgeleidersector.

De Nasdaq Composite Index sloot 36,24 punten lager op 3333,39 punten, een daling van 1,1 procent.
Vooral de telecommunicatiesector moest inleveren, nadat MCI Worldcom bekend maakte dat het voor de toekomst lagere omzetten verwacht. Het concern bevestigde dat het een opsplitsing voorbereidt in twee aparte beursgenoteerde ondernemingen. MCI Worldcom verwacht voor de Worldcom-activiteiten een omzettoename van 12 tot 14 procent, maar volgens het telecommunicatieconcern blijven de omzetten voor MCI (lange afstandsverbindingen) vrijwel gelijk. Het aandeel MCI Worldcom viel met 4,81 dollar terug naar 18,94 dollar, ofwel een daling van 20 procent en zorgde daarmee voor een daling van 2,7 procent van de Nasdaq telecomindex. Ook Worldcoms concurrenten Sprint en AT&T moesten terrein prijsgeven.
In de chipsector was de situatie al niet veel rooskleuriger. Zo maakte Altera bekend dat de omzetgroei voor het vierde kwartaal waarschijnlijk blijft steken rond de 12 en 15 procent. Het aandeel van de chipproducent maakte daarop een duikeling van 8,38 dollar naar 32,56 dollar, een verlies van 21 procent. Daar bovenop kwam nog eens analyse van Morgan Stanley Dean Witter, waaruit zou blijken dat de besteding van kapitaal aan de halfgeleidersector de komende periode terugvalt. Zowel Xylinx, Lattice Semiconductor als Texas Instruments moesten inleveren, maar het aandeel Micron Technology steeg juist en ook Rambus herstelde zich enigszins: het aandeel steeg met 3,69 dollar naar 48,63 dollar, nadat bekend werd dat de chipmaker een belangrijke patentlicentie had verkocht aan het Koreaanse Samsung Electronics.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.