Emissiekoers Transmeta gaat zelfs omhoog

Transmeta, de kleine Amerikaanse chipmaker die Intel uitdaagt, heeft de emissiekoers voor zijn 13 miljoen aandelen gesteld op 21 dollar (54 gulden).

En daarmee toont het Californische bedrijf in elk geval aan dat het lef heeft, want zeker na de klap van IBM afgelopen vrijdag had niemand erop gerekend dat de chipmaker zijn emissiekoers zelfs nog zou verhogen. Temeer daar Compaq en Toshiba in de voetsporen van Big Blue zijn getreden.
Transmeta heeft vijf jaar in het diepste geheim gewerkt aan een geheel nieuwe processor, de Crusoe. Die heet veel minder hitte te produceren en veel minder energie te gebruiken dan de Pentiums van Intel die de markt nog altijd domineren. Met de Crusoe wil Transmeta een serieuze aanval doen op de markt van de laptops en andere draagbare computers, waarvoor de Crusoe-eigenschappen van enorm belang zijn. En omdat een aantal topinvesteerders, onder wie Paul Allen van Microsoft, zich helemaal achter het product hadden gesteld, waren de verwachtingen hoog gespannen.
Een paar weken voor de beursgang kondigde Transmeta zijn eerste grote opdrachtgever aan: IBM, dat zijn nieuwe ThinkPad 240 laptop met de Crusoe-chip zou uitrusten. De hype rond Transmeta werd er alleen maar groter door. Maar afgelopen vrijdag strooide IBM roet in het eten, door aan te kondigen toch geen gebruik te gaan maken van de Crusoe-chips. De belangrijkste reden zouden de slechte prestaties van de chip zijn. Een 500 Mhz-Crusoe zou het nauwelijks winnen van een 233 Pentium-2, zo ging het overigens niet officieel bevestigde verhaal. Compaq en Toshiba hebben dinsdag bekend gemaakt de plannen voor het gebruik van de Crusoe-chip voorlopig ook maar in de koelkast te leggen.
Desalniettemin besloot Transmeta er nog maar een schepje bovenop te doen. De emissiekoers, die tot vrijdag door analisten werd geschat op tussen de 16 en 18 dollar, bleek gisteren zelfs te zijn gestegen tot 21 dollar. Overmoedig? Dat moet vandaag blijken.
In Japan is Transmeta groot. Sony, Fujitsu, Hitachie en Nec bouwen al Crusoe chips in hun nieuwste modellen in, en Gateway heeft aangekondigd te zullen volgen.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-08T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.