Verkiezingsimpasse blijft Nasdaq tergen

Na een stevig dieptepunt gedurende de dag is de Nasdaq donderdag met een gering verlies van 1 procent afgesloten op 3200,35 punten.

Nog steeds is het de impasse rond de Amerikaanse verkiezingen en de zorg over de winstgevendheid van de bedrijven die zwaar drukken op het resultaat van de technologiebeurs.
Gedurende de dag stond de Nasdaq op een verlies van meer dan 140 punten, maar nadat de beleggers enigszins bekomen waren van het nieuws dat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen waarschijnlijk nog dagen op zich zal laten wachten, trokken de koersen weer wat bij. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de beurzen in Amerika niet gebaat zijn bij de voortdurende onzekerheid over wie er uiteindelijk in het Witte Huis komt: de Republikein Bush of de Democraat Gore. Analisten gaan ervan uit dat de Nasdaq pas weer zijn weg omhoog weet te vinden als de definitieve verkiezingsuitslag bekend is.
Vooral het aandeel Microsoft reageerde als door een wesp gestoken, nadat duidelijk werd dat de hertelling in de staat Florida nog dagen kan duren en dat de Democraten bovendien juridische stappen voorbereiden. Algemeen is bekend dat Microsoft de voorkeur geeft aan de Republikein George W. Bush, omdat deze welwillender zou staan tegenover het softwareconcern in de juridische strijd met de Amerikaanse overheid. Gedurende de dag daalde Microsoft met 2 dollar, maar het aandeel wist zich bij beurssluiting toch enigszins herstellen met een verlies van 1,44 dollar op 70,88 dollar.
Ook de voortdurende zorg over de afzwakkende economie en de winstgevendheid van de bedrijven drukten het beursresultaat. In het computersector was het IBM dat 56 dollarcent moest inleveren op 99,44 dollar. Eerder op de dag zakte het aandeel IBM zelfs terug naar 4,25 dollar. 'Big Blue' weigerde tijdens zijn halfjaarlijkse sessie voor analisten op Wall Street in te gaan op de resultaten over het vierde kwartaal en de ontwikkeling van de omzet, maar kwam met geruststellende woorden over de cash flow-ontwikkeling en winst per aandeel.
Beleggers waren bovendien nerveus over Dell. Maar na beurssluiting maakte het computerbedrijf bekend dat zijn resultaten over het afgelopen kwartaal in overeenstemming zijn met de verwachtingen. Voor sluiting daalde het aandeel Dell nog met 1,94 dollar naar 28,38 dollar.
Vooral de Internet-fondsen moesten het ontgelden. Zo verloor de Internet Capital Group maar liefst 31 procent van zijn waarde, nadat de investeerder in b2b e-commerce-bedrijven een zwaar verlies over het derde kwartaal moest melden. Het aandeel slot uiteindelijk op 11,19 dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.