Dell zorgt voor negatieve Nasdaq en Dow

Vrijdagavond sloot de Nasdaq 5,35 procent lager op 3028,99 punten, terwijl de Dow 2,13 procent terugmoest op 10602,95 punten.

Eén van de belangrijkste oorzaken van de malaise onder de tmt-fondsen (tech/media/telecom) was de winstwaarschuwing die Dell Computer afgelopen donderdagavond nabeurs afgaf. Het concern verwacht dat de omzet slechts 20 procent zal groeien in plaats van 50 procent. Dell werd maar liefst 19 procent goedkoper. Hierdoor zakte de Goldman Hardware-index 7 procent. Btanchegenoten Gateway liet 14 procent liggen, terwijl Apple Computer en Compaq ook aanzienlijk terugmoesten.
Hewlett-Packard ging bijna 9 procent in de min, evenals IBM -6,5 procent. In de halfgeleiders was het ook niet best. De Philadelphia Semiconductor-index daalde 6,6 procent. Intel werd bijna 10 procent goedkoper. Advanced Micro devices, Micxron Technology en National Semiconductor zakten mee.
In de software moest liet Microsoft een veer met bijna 5 procent. Oracle, Sun Microsystemes en Adobe Systems zakten mee. Cisco Systems moest 6 procent terug, nadat het te kennen had gegeven Active Voice over te willen nemen voor 296 miljoen dollar in aandelen. In de telecom ging AT&T 3,9 procent omlaag, daalde Lucent 6 procent en werd Nortel Networks 4 procent goedkoper.
Morgen komt de Fed bijeen, maar niemand verwacht dat de rente zal worden verhoogd, omdat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is. Komende week wordt ook het Amerikaanse inflatiecijfer over de maand oktober verwacht. En natuurlijk is de malaise rond het hertellen der stemmen inzake de presidentsverkiezingen niet bevorderlijk voor een positief beurssentiment.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-13T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.